5.29.2007

studenten-kies-wijzer

Kameraden en vrienden,

na lang en hard labeur, staat hij volledig online, de enige echte Studenten-kies-wijzer

De studentenbeweging bundelde naar aanleiding van de federale verkiezingen de krachten en bracht een tijd geleden een gemeenschappelijk eisenpakket naar buiten, het federaal memorandum. Om die eisen meer kracht bij te zetten, organiseerden FEF en VVS een federaal colloquium. In de voormiddag waren er zeer interessante panelgesprekken, in de namiddag konden de aanwezige studenten de verschillende grote politieke partijen aan het werk zijn tijdens het politiek debat.

En nu lanceren we dus een studenten-kies-wijzer. De grote politieke partijen kregen 20 vragen voorgeschoteld en aan de hand van hun antwoorden kregen ze een score.
Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Het is dus zeker geen stemadvies, maar het kan wel dienen als element om rekening mee te houden op 10 juni.
Kieswijzer Quizz Politique

5.28.2007

Tiko

Alweer een prachtige daad van solidariteit met jongeren zonder papieren.

"Tiko" moet Georgische gezin hier houden

ma 28/05/07 - In Brugge is vandaag de single "Tiko" voorgesteld, een liedje over het 14-jarige Georgische meisje dat uitgewezen wordt. De kinderrechtencommissaris vindt dat kinderen van asielzoekers niet opgesloten mogen worden.

De single hoort bij een actie om het meisje Tinatin Maisuradze, "Tiko", en haar gezin hier te houden.
Het gezin woont al zes jaar in België en dreigt uitgewezen te worden.
Begin dit jaar werd het meisje samen met haar zus en haar vader opgepakt en opgesloten in het asielcentrum van Steenokkerzeel.
Omdat er een procedurefout was gebeurd, werden ze weer vrijgelaten.
De meisjes lopen school in Brugge. De actievoerders vinden het onverantwoord dat het gezin zou worden teruggestuurd naar Georgië en hebben een liedje voor hen gemaakt.
(een artikel geript van vrtnieuws.net)



De opsluiting en uitwijzing van kinderen zonder papieren is een schande die al jaren aangeklaagd wordt door mensenrechtenorganisaties.
Vandaag kunnen zij nu ook op de publieke steun rekenen van de Kinderrechtencommissaris, Ankie Vandekerckhove. Zij stelt klaar en duidelijk: 'Het kan niet langen dat kinderen van de ene op de andere dag opgepakt en opgesloten worden in afwachting van een uitwijzing'.

Mensen met het hart op de juiste plaats kunnen hier een online petitie tekenen.
Meer info bij Vluchtelingen Aktie Komitee
of het uitstekende initiatief Laat onze vrienden blijvenof bij UDEPof uiteraard ook bij dé alternatieve nieuwssite indymedia

Niemand kan er onderuit, het zijn bijna verkiezingen. Daarom ook hier een vleugje politieke reclame:

Oude Belgen, nieuwe Belgen, allemaal Belgen. Gelijke rechten voor iedereen
Geen mens is illegaal. Wie duurzaam in het land verblijft, verdient ook alle kansen

uit het verkiezingsprogramma van PVDA +:

‘Voor mij telt dat de mannen op de werf een helm hebben, hun papieren zijn niet mijn probleem.’ Zo vertelt een vakbondsafgevaardigde die zich bezighoudt met de veiligheid in de bouwsector.
Arbeiders vrezen dikwijls dat ze hun werk zullen verliezen aan arbeiders zonder papieren. Die werken aan lagere lonen. Deze mensen zonder papieren zijn vandaag al aanwezig op de arbeidsmarkt. Zij aanvaarden dikwijls slecht betaalde banen in het zwart en werken vaak in heel slechte omstandigheden. Zo ontstaat er concurrentie tussen de arbeiders. Een patroon zal vaak liever iemand zonder papieren aannemen dan een gesyndiceerde. Om te voorkomen dat werkgevers van die concurrentie profiteren, stellen we een regularisatie voor.

Een verblijfsvergunning voor mensen zonder papieren die hier duurzaam verblijven, zou hen uit de clandestiniteit halen en een einde stellen aan de willekeur bij hun behandeling. Als de arbeider zonder papieren een arbeider met papieren wordt, gelden ook voor hem de collectieve arbeidsovereenkomsten, de sociale wetgeving en de vakbondsrechten. Als hij hetzelfde verdient en in dezelfde omstandigheden werkt, is hij veel minder een concurrent van de andere arbeiders.

Dan komt er ook een einde aan de onmenselijke controles, opsluitingen en uitzettingen van mensen die alleen een toekomst willen voor hun gezin en van wie de enige misdaad is dat ze geen papieren hebben. Politie en gerecht kunnen dat geld en die energie dan besteden aan het vervolgen van personen, van welke afkomst ook, die echte misdrijven begaan.

Vandaag heerst er op dit vlak te veel willekeur. Wij ijveren voor objectieve criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren. We stellen voor de minister van Binnenlandse Zaken te ontlasten van het oordeel over wie al dan niet kan geregulariseerd worden. Deze minister is belast met de openbare veiligheid en met de strijd tegen de misdaad. Mensen zonder papieren zijn geen misdadigers. Geen mens is illegaal. Voor ons is het beter dat de minister van Tewerkstelling zich over de regularisatie uitspreekt. Hij is bevoegd voor sociale integratie en gelijke kansen.

Mensen uit het Zuiden en het Oosten die naar onze streken uitwijken, vluchten voor de grote armoede. Die is een gevolg van de plundering van die landen door de multinationals. Of ze zijn op de vlucht voor de oorlog. De enige structurele oplossing voor deze migratie bestaat in de steun aan de algemene en vreedzame ontwikkeling van de de landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa. (Zie ook de punten 23 en 24 van ons programma)

5.21.2007

wederom een vleugje muziek

Om het eens op zijn Monty Pythons te zeggen, and now for something completely different:



Een liedje uit de serieus oude doos, Sealed with a kiss

Voor de meezingers onder ons:
Though we've got to say good-bye
for the summer
Darling, I promise you this
I'll send you all my love
Everyday in a letter
Sealed with a kiss.

Yes it's gonne be cold, lonely summer
But I'll fill the emptiness
I'll send you all my love
Every day in a letter
Sealed with a kiss

I'll see you in the sunlight
I'll hear your voice everywhere
I'll run to tenderly hold you
But, Darlin'you won' be there

I don't wanna say good-bye
For the summer
Knowing the love we'll miss
Let us make a pledge
To meet in September
And seal it with a kiss

Yes it's gonne be cold, lonely summer
But I'll fill the emptiness
I'll send you all my love
Every day in a letter
Sealed with a kiss

Geef toe een fantastische clip, met een krakende versie van dit super-melige liedje, meer moet dat niet zijn.

5.16.2007

nieuw bestuur

Kameraden en vrienden,

vanaf 1 augustus heeft uw kameraad en zijn collega's bezoldigde verstarden bij de enige echte studentenkoepelorganisatie een vernieuwde werkgever. De algemene vergadering van VVS heeft maandag haar nieuwe raad van bestuur verkozen.

De studentenbeweging in Vlaanderen zal het komende academiejaar geleid worden door
Ward
Poelmans, de sympatieke burgie, voorzitter VVS 2007-2008.Orhan Agirdag, de sympatieke woordvoerder van TSL, Turkse Studenten Leuven. Hier kun je trouwens een interessant artikel van zijn hand lezen.

Gertie de Fraeye, journaliste bij Veto.Carine Ceulemans, voorzitster van de studentenraad van de Plantijn Hogeschool.Mattias Willems, inderdaad het broertje van, en tevens studentenvertegenwoordiger in de Sociale Raad van de UGent.



Zowaar een sterke ploeg met veel enthousiame. Ik durf nu al stellen dat het een interessant jaar zal worden bij VVS.

5.08.2007

DIP-Conferentie

Kameraden en vrienden,

uw kameraad is terug na 4 dagen Nederland. Ik was daar voor een Conferentie van het DIP-project.

Jawade, het was serieus de moeite. Ik kan enkel beamen wat zowat iedereen gezegd heeft, het enthousiasme was indrukwekkend. Dit had ongetwijfeld ook wel met het prachtige weer en de zeer degelijke accomodatie te maken. De accommodatie was echt wel chic te noemen.
Ik was zeer aangenaam verrast door de vlotte en spontane sfeer tussen de verschillende delegatie, ondanks alle verschillen in nationaliteit, taal, beperking en leeftijd (waarbij wij en de Nederlanders de jongste delegatie hadden, de gemiddelde leeftijd bij ons was 21, bij de Nederlanders 23, bij de Oostenrijkers liep dit op tot 30, dat ze nog maar eens mekkeren over 'de eeuwige student'). Desondanks was er bijzonder veel interactie tussen de verschillende nationaliteiten.
De output van de conferentie mag zeker gezien worden, er werd bijzonder veel gediscussieerd, zowel tijdens de sessies als in de spreekwoordelijke wandelgangen. Het was niet enkel voor het project een ware verrijking ook voor de deelnemers was dit ongetwijfeld het geval.
Het was bijzonder intensief maar evenzeer bijzonder geestig, niet alleen de conferentie zelve, maar ook de interactie met de verschillende andere delegaties. Om maar te zwijgen van 'onze eigen' delegatie, zeer aangename gasten, waarbij ik zeker benieuwd ben naar de verdere samenwerking.
Ik had het al gezegd na de vorige meeting, met Gaspar op schok gaan is altijd een bijzonder aangename ervaring.

Na deze voorafgaande overpeinzingen, een overzicht van de voorbije dagen:

Vrijdag 4 mei

Om 15u stond een projectmeeting op het programma. Daar werd België vertegenwoordigd door deheer Haenecaert. De meeting ging hoofdzakelijk over het programma van de conferentie, met de nadruk op de praktische afspraken die nog gemaakt dienden te worden.

Uw projectmedewerker is met de Belgische delegatie meegereisd. Ik ben met Leen vanuit Gent vertrokken om 12u. In Brussel-Zuid werden we vervoegd door Lennie, met wie we de trein richting Amsterdam namen. Daar zaten we super lang op, tot aan Schiphol, waar we overstapten richting Apeldoorn, daar aangekomen werden we vervoegd door Leonieke, zodat we met de hele bende de taxi konden nemen naar het Parc Spelderholt. Dit was een combinatie van vakschool voor jongeren met een verstandelijke functiebeperking met een revalidatiecentrum en congrescentrum.

We zijn daar als laatste toegekomen en konden direct onze voeten onder tafel schuiven. De eerste dag was gericht op het informele kennismaken met de andere deelnemers. Dit verliep zeer vlot. De organisatoren hadden de deelnemers verdeeld over verschillende tafel, zodat iedereen dus samen zat met deelnemers uit alle landen. Dit had duidelijk een positief effect.

Avondentertainment was voorzien, eerst een korte reclamefilm gemaakt door de Zweden, dit werd gebruikt om de docenten te sensibiliseren. Daarna was het tijd voor Murder Ball een Amerikaanse 'documantaire-film' over het nationale rolstoelrugby team.

Terwijl had ik een vergadering met Leonard Roubos, een bijzonder sympatieke Nederlander die werkt rond empowerment van studenten bij het Nederlandse expertisecentrum Handicap + Studie, o.a. over de workshop van de volgende dag en over de verdere samenwerking van onze beide organisaties.

's Avonds was er uiteraard drank genoeg aan de bar. Voor het amuzement zorgden de deelnemers zelf, kortom een bijzonder gezellig begin.

Zaterdag 5 mei

Het programma voor zaterdag was ongemeen zwaar te noemen: eerst en vooral de formele opening van de conferentie door iemand van het Nederlandse ministerie van onderwijs, gevolgd door een voorstelling van de verschillende landen, de verschillende partners en de deelnemers, de rest van de dag liepen twee doorlopende workshops met aan het einde een plenaire terugkoppeling en discussie.

De formele opening van de Conferentie werd gedaan door iemand van het Nederlandse ministerie van onderwijs, die daarbij een doodsaaie uitleg gaf over het beleid van de nieuwe Nederlandse regering terzake.

Daarna moesten de verschillende delegatie zichzelf voorstellen en een beknopte uitleg geven over de situatie in hun eigen land. Onze delegatie deed dit spontaan en met veel enthousiasme. Opvallend was dat wij het enige land waren zonder duidelijk cijfermateriaal. Ook Oostenrijk viel op met hun gebrek aan herkenning van leerstoornissen als functiebeperking.

Daarna konden de deelnemers dus kiezen tussen twee workshops, die de hele dag doorliepen. Waarbij het eerste deel vooral gold als verkenning en brainstorm.

De werkgroep Skills
met Lorraine en John-Paul van AHEAD over de nodige vaardigheden die je als crew-member moet ontwikkelen.

De zaken die daar centraal stonden waren de basisvoorzieningen voor studenten met een functiebeperking, de discussie van redelijke aanpassingen, de informatiebronnen, de rol van een crew-member en de daarmee gerelateerde ethische aspecten.
Deze werkgroep werd bijgewoond door Gaspar en Lennie.

De werkgroep Self Organisation
met Leonard Roubos, de sympathieke Nederlander van Handicap en Studie en Harko. Deze werkgroep focuste vooral op het rekruteren van andere crewmembers en op het verder uitbouwen en uitdiepen van de verschillende crews.

Na een uitgebreid voorstellingsrondje bespraken we het rekruteringsaspect, hoe zoek je andere crewmembers? Het vervolg in de namiddag focuste vooral op 'how to keep the crews up en running?'. Daarbij lag de focus vooral op het zelforganisatie-aspect, voor en door studenten. Daarna werd het woord gegeven aan Natalia Buga, voorzitster van de Moldavische zelforganisatie van studenten met een functiebeperking. De diversiteit van de groep zorgde voor heel wat ideeën en de discussies leverde heel wat interessant materiaal op.
Deze werkgroep werd bijgewoond door Leen en Leonieke.

Rond 16u kwamen de deelnemers plenair samen om een verslag te geven van de workshops.

Daarna zaten de partners samen om enige zaken uit te discussiëren over de website. Daarbij werd duidelijk beslist dat DIP een peer-to-peer communicatieproject is in de eerste plaats en geen exhaustieve informatiebron.

Na het eten werd door Handicap + Studie en VEHHO en VVS – Erbij samengezeten om de discussie over de website concreet uit te werken. De nadruk werd daarbij gelegd op een eenvoudige website met de contactgegevens en daar enigszins los van een website deel met constant veranderde informatie en getuigenissen, eventueel in een planet-vorm eventueel met forum- en chatfunctie.

Het avondprogramma bestond een of ander cluedo-achtig spel in elkaar gestoken door een geestige bende studenten, helaas moest ik dus het spel aan mij laten voorbijgaan. Gelukkig bestond de rest uit het programma uit muziek (met gastoptredens van verschillende deelnemers) en geanimeerd barmanschap van deheer Haenecaert.

Zondag 6 mei

Na een korte inleiding over de werkzaamheden van die dag werden de deelnemers in drie groepen verdeeld, die elk afzonderlijk brainstormden over de website. De uitkomst van de discussies waren zeer divers en leverde zeer veel interessant materiaal op. Hoe dit zich concreet zal moeten vertalen is nog een andere zaak, dit zal op een volgende vergadering moeten uitgeklaard worden. Wij hebben ons in elk al kandidaat gesteld om dit samen met de Nederlanders verder uit te werken.

In de namiddag was er tijd voorzien om het 'national Action Plan' uit te werken. Daarbij werkt elke delegatie een stappenplan uit om het project te vertalen in het eigen land.

De vergadering ging door in de bibliotheek van 'het kasteel', een herenboerderij op het terrein van het Parc, wat Gaspar aangreep om een spontane fotosessie in te lassen, maar daarover later meer. De bedoeling was dus om een aantal dingen te bespreken die in een later stadium geconcretiseerd dienen te worden.

's Avond werd het lokale nachtleven uitgecheckt, wat erop neerkwam dat we met zen allen op VVS-iaanse wijze de maandomzet van een lokaal volkscafé verdubbelde.

Maandag 7 mei

Om de conferentie naar een zeker hoogtepunt te leiden was er voor maandag een (z)waar Discussieforum voorzien, onder de titel 'Studying abroad for students with a disability: a dream or reality'. Daarvoor waren eminente sprekers uitgenodigd:

  • Matthias Fenner, ondervoorzitter van ESN (Erasmus Student Network);

  • Bas Treffers, ondervoorzitter van het European Disability Forum;

  • Gaspar Haenecaert;

  • Karolin von Krusenstierna;

  • Natalia Buga, voorzitter van Gaudeamus, de organisatie voor studenten met een functiebeperking in Moldavië en het Zuidoost-Europees netwerk voor jongeren met een functiebeperking;

  • Suzanna van der Bercken, oud-voorzitter van een zelforganisatie van studenten met een visuele functiebeperking;

Het directoraat-generaal onderwijs van de EU was uitgenodigd maar dit werd afgewezen. Ze hebben in elk geval iets gemist, het debat was zeer interessant, met veel geestige interventies, niet in het minst van de studenten zelf.

Leonard sloot de conferentie officieel af, hij weest erop dat er veel interessante discussies waren, met veel zeer bruikbare input. Maar het belangrijkste, zo stelde hij, was het enthousiasme.
Hierna werden de verschillende verzocht naar voren te komen om enerzijds hun indrukken van de conferentie te geven en om anderzijds hun officiële certificaat van crewmember in ontvangst te nemen.
Hierna was het tijd om nog na te praten en ontroerend afscheid te nemen.

Daarna was het dus terug de hele eind terug naar Gent, het was verdomd lang stilzitten. Gelukkig hadden we meer dan genoeg om over na te denken en om over na te kaarten.

5.03.2007

uw kameraad in Nederland

Kameraden en vrienden,

morgen gaat uw kameraad naar Nederland, voor een Conferentie over het DIP-project. Dat is een Europees project voor de creatie van een Digitaal InformatiePunt, waarbij studenten met een functiebeperking in contact worden gebracht met collega-studenten in andere landen, om hen te kunnen bevragen in functie van een mogelijk Erasmusjaar. Geef toe dat klinkt serieus. Eerder dit academiejaar was ik al in Nederland voor een voorbereidende partner-ontmoeting voor dit project. Nu komen we samen met heel wat meer mensen, er komen delegaties van studenten uit de verschillende landen, om het project mee vorm te geven.
Meer informatie over dit project en over de Conferentie.

VVS zoekt bestuurder m/v

Beste vrienden van het democratisch en inclusief hoger onderwijs,

binnenkort is het weer zover, de enige echte bestuursverkiezingen van de enige echte Vlaamse Vereniging van Studenten.

Vanavond organiseerden we naar aloude gewoonte een infoavond voor kandidaat-RvB'ers.

Daarop werd door uittredende voorzitter en door de aanwezige stafmedewerkers tekst en uitleg gegeven bij wat van een voorzitter en van een bestuurslid allemaal verwacht wordt, zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van tijdsbesteding en dergelijke meer. De algemene vergadering van 1 maart had heel wat hoge eisen geformuleerd waaraan een bestuurslid moet voldoen. Het spreekt voor zich dat de kandidaten zich daar ten dege moeten op voorbereiden.

Het zal in elk geval afwachten worden of er zich nog andere kandidaten zullen aanbieden en of de algemene vergadering een doordachte en kritische keuze zal maken, met hoge kwaliteitseisen.

Om de boel wat gemoedelijk te laten verlopen was er gezorgd voor wijn en Turkse pizza's, en uiteraard achteraf voor de nodige pinten in ons eigenste stamcafé, het enige echte Tof Café.

Wie zich alsnog kandidaat wil stellen, kan dit nog doen door haar dan wel zijn c.v. en motivatiebrief op te sturen naar vvs@vvs.ac en dit tot en met donderdag 10 mei, dit om te voldoen aan de vraag van de algemene vergadering van 26 april. Voor diegenen die nog wat meer tijd nodig hebben is er ultieme uiterste en niet-te-overschreiden deadline van zaterdag 12 mei om 23:59. Alles wat binnenkomt op 13 mei en later wordt onverbiddelijk naar de prullenmand verwezen.

5.01.2007

Dag van de Arbeid

Kameraden en vrienden,

laat mij u bij deze een fantastisch feest van de arbeid toewensen!

Sta mij toe een werkelijk revolutionair liedje te posten van de Turkse Grup Yorum:


De Dag van de Arbeid wordt al jaren met gepaste feest gevierd door de Partij van de Arbeid.

De 1 mei-toespraak zet altijd de krijtlijnen uit voor de werking van de partij voor het komende jaar.



Het 1 mei-feest is tevens de lancering van de campagne, lees het programma waarmee de partij naar de kiezer trekt voor de komende federale verkiezingen.


Tsjeven, coachen en subsidies

Beste vrienden,

Woensdagavond had ik de eer en het genoegen om namens VVS het federaal memorandum te gaan voorstellen op een avond georganiseerd door jeunes-CDh, de Franstalige tegenhanger van jong-CD&V. Die tsjeven organiseerden blijkbaar een avond in Gent, onder de titel 'dialoog tussen de Belgen'. Ik ben daar dus het memorandum gaan voorstellen, samen met Leen van enter, de jongeren van het acv die hun memorandum kwam voorstellen en met een jonge straathoekwerker uit het Gentse die het had over racisme. Een compleet bizare ervaring, met desalniettemin gezellig. Ik had nooit gedacht dat een avond met de tsjeven gezellig zou kunnen zijn, maar toch, de sfeer was gemoedelijk en er waren goeie discussies.

De volgende dag was het pas echt zweten, een studie- en discussienamiddag voor studenencoachen uit de verschillende hogescholen in Vlaanderen. Kameraad Nette en mezelf probeerden het geheel in goede banen te leiden. Ik was geweldig nerveus op voorhand, maar het was aangenaam, goede discussies, veel interessante dingen gehoord, verbetervoorstellen ten over voor onze eigen werking, en bovenal veel mensen leren kennen, die we in de toekomst nog vaak kunnen aanspreken. Er werd ook beslist om dit vaker te organiseren.

De rest van de week was serieus zweten, maandag was namelijk de deadline voor het indienen van een beroep tegen de beslissing van de administratie jeugd i.v.m. de verlenging van onze subsidie voor het project Erbij. Zaterdag, zondag en maandag werd er nog keihard aan gewerkt, hopelijk krijgen we wederom een positief advies, zodat we volgend jaar dubbel zo hard kunnen werken aan de participatie van studenten met een functiebeperking. Wordt ongetwijfeld vervolgd.