3.03.2008

vernieuwing bij de PVDA

Het was de voorbije dagen herhaaldelijk in de media, maar voor wie het gemist heeft, een kleine update. De Partij van de Arbeid is volop aan het vernieuwen. Het Achtste Congres van de Partij heeft in de voorbije maanden gebogen over de nieuwe oriƫntaties voor de partij. Sluitstuk van dit congres was de Plenaire Slotzitting van voorbije zondag. De massaal opgekomen leden en sympatisanten van de Partij werden vergezegd door tal van genodigden uit binnen- en buitenland.
Een progressieve arbeiderspartij van de 21ste eeuw worden, dat was het doel van het congres. Gedaan met grote speechen vol grootste termen, maar een aanpak gericht op de dagdagelijkse problemen van de werkende mensen.
In het verleden had de partij maar al te vaak last van een misvatting die helaas leeft bij heel wat progressieven, de misvatting dat je revolutionair bent door minstens zes keer dat woord te laten vallen in elke tekst, en hetzelfde voor heel wat andere termen. Met deze neiging willen we voor eens en voor altijd afrekenen.
We willen ook af van het 'belerende vingertje'. Het komt er niet op aan de mensen met grootse theorien dingen 'uit te leggen'. Het komt er op aan de problemen waar de mensen mee te kampen hebben te kennen en samen met hen aan te pakken. De kiwi-campagne is daar een mooi voorbeeld van. De duurte van de geneesmiddelen. In vroegere tijden zouden we waarschijnlijk een grootse toespraak afgestoken hebben over de farma-industrie en de noodzaak om die stante pede te nationaliseren. Een discours dat helaas geen zoden aan de dijk brengt. Hoe hebben we dit nu aangepakt? Dirk Van Duppen, dokter van geneeskunde voor het volk en lid van de disrictsraad van Deurle, maakte in zijn boek 'De Cholesteroloorlog. Waarom geneesmiddelen zo duur zijn' een uitgebreide analyse van het fenomeen en bracht heel wat sociale organisaties samen rond een concreet en haalbaar alternatief: Het Kiwimodel. Met die campagne hebben ze al heel wat concrete verbeteringen kunnen afdwingen, die de gezondheidszorg en de patiƫnten direct ten goede komen.
Voor wie alles wil lezen wat het Congres beslist heeft. De teksten zijn samengegoten in een fraaie brochure.

Voorstelling nieuw partijbureau PVDA from pvda-ptb on Vimeo.

Geen opmerkingen: