5.04.2011

Bedenkingen bij een executie

De executie van de voormalige CIA-agent Osama Bin Laden deze week was voorpaginanieuws in alle kranten en de radio bestookte ons met constante 'informatie'.

Lieven De Cauter wees op DeWereldMorgen dat het eigenlijk een non-event is, dat de volksopstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten een eind gemaakt heeft aan de noodzaak van terrorisme.

de moord op Bin Laden komt te laat. Jammer. De Arabische Lente was hem voor. Door de plotse roep om vrijheid, democratie, sociale rechtvaardigheid, namen de aan de gang zijnde Arabische revoluties zowel het islamfundamentalisme als de neoconservatieve diabolisering van de islam de wind uit de zeilen.


Tony Busselen maakt een aanverwante bedenking:

Terrorisme doodt onschuldige burgers. Het is het wapen van de wanhoop over het onrecht dat miljoenen mensen dagelijks moeten ondergaan onder de vorm van honger, ellende, bezetting en agressie door het Westen. De echte strijd tegen het terrorisme wordt dan ook niet gevoerd met luchtaanvallen. De echte strijd tegen het terrorisme wordt met succes gevoerd door de massa’s in TunesiĆ«, Egypte, Jemen en Bahrein, die opkomen voor hun sociale en democratische rechten en de door het Westen gesteunde dictators omverwerpen. Wie echt gelooft in vrede en menselijke waardigheid staat niet aan de kant van de NAVO of de VS, maar wel aan de kant van de mensen op de pleinen en de straten in de Arabische wereld.


Tariq Ali stelt veel vragen bij de executie, de omstandigheden en de timing.

If the aim was to show us that state terror was more powerful than individual terrorists, we already knew that.
Opvallend is dat onze media bijzonder weinig duiding lijken te geven bij de opkomst van Bin Laden, zijn betrokkenheid bij CIA-operaties tegen links, tegen de Afghaanse Democratische regering. En dan vooral bij de gruwelijke oorlog die de VS uitvecht in het Arabische wereld en Afghanistan en Pakistan.
DeStandaard heeft bv een vulgair logo gemaakt met een doelwit. Met heel wat 'artikels' maar weinig inhoud.

Geen opmerkingen: