8.19.2012

Polorum Regina

Cultuurminnende kameraden en vrienden kunnen deze middag om 16 uur terecht in de Sint-Pieterskerk, op het Sint-Pietersplein uiteraard, voor een prachtig concert.

Le Caste Nymphe, vaste klanten in onze kerk, brengt vandaag Polorum Regina.Twee bekende manuscripten uit Spanje staan centraal, waar net als in de rest van middeleeuws Europa de Mariaverering groot was.

De Cantigas de Santa Maria (lofzangen voor de heilige Maagd Maria) stammen uit de 13de eeuw en zijn geschreven in het Galicisch-Portugees. Ze werden gecomponeerd onder het bewind van koning Alfons X van Castiliƫ en zijn van een onschatbare artistieke waarde.

Het Llibre Vermell de Montserrat is een 14de eeuwse bundel pelgrimsliederen ter ere van de Zwarte Madonna van Montserrat (bij Barcelona). Dit was sinds de 11de eeuw een belangrijk centrum voor pelgrimstochten waarbij muziek een belangrijke rol speelde.


Een prachtig concert, in een prachtige en vooral koele kerk, en vooral geheel en al gratis, geef toe, meer moet dat toch niet zijn op deze prachtige zondag.

Geen opmerkingen: