1.19.2017

Raveschotlezing: 'Audacer, Elfrudis en de anderen'

Vanavond kun je wederom naar de jaarlijkse Raveschotlezing.

Prof. Georges Declercq (VUB) zal er spreken over ‘Audacer, Elftrudis en de anderen. Over de betekenis van de eerste graven en gravinnen van Vlaanderen voor Gent (late 9de-midden 10de eeuw)’.

Tijdens de lezing zal de spreker de betekenis van de grafelijke dynastie voor Gent toelichten en dit tegen de achtergrond van de algemene ontwikkeling van het Graafschap Vlaanderen. In de 9de eeuw werd Gent deel van het pas gevormde graafschap, dat zich nagenoeg direct manifesteerde als een dominante politieke factor in het noorden van het West-Frankische koninkrijk. De band van de graven van Vlaanderen met Gent werd steeds nauwer. Van 918 tot 1035 werden de meeste leden van de dynastie in de Sint-Pietersabdij begraven die hierdoor tot één van de meest begunstigde kloosters in het graafschap kon uitgroeien. Administratief, juridisch, maar ook militair kon Gent uitgroeien tot één van de belangrijkste steunpunten van de graven van Vlaanderen.

geef toe, machtig interessant. Tenminste als u enige mate van interesse hebt in deze thematieken.

Dus vandaag, donderdag 19 januari, om 20u in Cultuurkapel Sint-Vincent (Sint-Antoniuskaai 10, Gent).

Geheel en al gratis

een initiatief van Stadsarcheologie Gent, in samenwerking met de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument (GVSALM).

Tot vanavond!

Geen opmerkingen: