4.06.2018

Qingming

In China was het Qingming, het Chinese Allerzielen zeg maar.

Een interessante reportage van CGTN:Op Chinasquare een lezenswaardig artikel, enkele fragmenten:

De dag valt dit jaar op 5 april. Qingming is in de Volksrepubliek China sinds 2008 officieel een periode van drie vrije dagen. De vijfde termijn van het zonnejaar in de traditionele Chinese kalender begint met Qingming. Letterlijk betekenen de karakters die dat woord vormen: ‘zuiverheid en helderheid’. Ze geven aan dat de winter nu definitief is afgelopen. In de Chinese schilderkunst wordt deze tijd voorgesteld door middel van lentetaferelen: groene heuvels, bergstroompjes, vogels, rode perzikbloesem in de regen.

De doden en de levenden

Dat geeft meteen het tweezijdige karakter van Qingming aan. Het is de nostalgische herdenking van de doden gepaard met de vreugde om een leven dat herneemt na de donkere dagen. Hier is een verband met de gewoonte om op de graven bloemen te plaatsen, en verder voedsel, drank en papiergeld. Die voorwerpen kunnen de doden gebruiken in het hiernamaals. Typisch is de actualisering en modernisering van het feest. Op graven vind je tegenwoordig soms autootjes en laptops van papier. Ook voor Qingming keren Chinezen terug naar huis, vaak van een plaats op duizenden kilometer afstand waar hun huidig woning of werk is. Voor velen is het niet mogelijk twee keer die lange en dure reis te maken korte tijd na het Chinese Nieuwjaar.

Virtual reality

Voor dit moderne probleem is een actuele, innovatieve oplossing gevonden, het zogenaamde ‘onderhoud van de graven in de cloud’.  De familie en de vrienden van  overledenen slaan anekdotes, foto’s, audio of videobestandjes op om ze digitaal aan anderen te bezorgen. Je kunt via internet virtuele rituelen kopen om de voorouders te eren. Sommige graven zijn tegenwoordig voorzien van een  QR code zodat verwanten of vrienden ze kunnen scannen en zo deelnemen aan een online herdenking. Dat alles heeft eigentijdse aspecten toegevoegd aan een traditie die voor velen vooral de gelegenheid blijft om te genieten van de lente of te mijmeren over het bestaan.

Geen opmerkingen: