9.02.2021

Mikis Theodorakis 1925 - 2021

Mikis Theodorakis 1925 - 2021 grootmeester van het politieke lied.


Hij schreef prachtige nummers, zoals de soundtrack van Zorba de Griek.


Mikis Theodorakis heeft zijn hele leven op de barricade gestaan. Eerst tegen de Italiaanse en Duitse bezetters en hun Griekse bondgenoten, dan tegen de Britse bezetters en hun Griekse bondgenoten. En dan, in de jaren '70 tegen het kolonelsregime. Een door de NAVO opgezette en ondersteunde militaire staatsgreep. Theodorakis werd gevang gezet in het concentratiekamp Oropos en gemarteld. Opgesloten en gemarteld door een regime dat vond dat er "rekeningen moesten worden gepresenteerd". Dankzij een ongeziene solidariteitscampagne kwam Theodorakis vrij, hij werd verbannen. Theodorakis organiseerde wereldwijd concerten vol opstandigheid tegen het militaire regime. Na de val van het fascisme keerde hij triomfantelijk terug, volle voetbalstadia kwamen naar hem luisteren. Hij bleef tot het einde van zijn leven geëngageerd en op de barricade voor democratie en sociale rechtvaardigheid.


Voor de gelegenheid, I Balanda Tou Andrea. De ballade gaat over politiegeweld en de gruwel die begaan wordt als "de rekening wordt gepresenteerd".





Mikis Theodorakis en zijn onsterfelijke oeuvre helpen ons om nooit te vergeten dat fascisme nooit getolereerd kan worden maar ook dat het vroeger of later, onvermijdelijk, onverbiddelijk verslagen wordt.


Geen opmerkingen: