3.23.2023

Khalid Benhaddou over de Ramadan

Islamitische kameraden en vrienden beginnen vandaag aan de Ramadan.


 

Speciaal voor de gelegenheid een zeer lezenswaardige tekst van de Gentse iman Khalid Benhaddou. 

 

Met de maand Ramadan in het vooruitzicht deel ik graag een aantal reflecties:

Ramadan gaat niet alleen over het zich onthouden van eten en drinken, het gaat ook over het zich onthouden van slechte daden, gedachten en woorden.

 

“Onder de vastenden zijn er die niks overhouden aan hun vasten behalve honger en dorst”.
“Wie niet in staat is om lasterpraat en het handelen ernaar na te laten, hoeft voor Allah ook het eten en drinken niet na te laten” (profeet Mohamed saw).

 

Vasten betekent niet dat je al je dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden moet opgeven. In feite kan het beoefenen van zelfdiscipline, geduld en doorzettingsvermogen alleen worden bereikt als je in staat bent om productief te blijven en je prestaties te verbeteren tijdens het vasten. Het is juist de kunst om in balans te blijven tussen spirituele groei en de dagelijkse verplichtingen van het leven.

 

Zoals de islamitische filosoof Al-Farabi ooit zei:
‘Het doel van vasten is om te leren hoe je kunt afzien van het bevredigen van je lichamelijke verlangens, zodat je je kunt concentreren op het versterken van je geestelijke vermogens’

 

Ramadan betekent niet urenlang aanschuiven in supermarkten, slagers en bakkerijen om ‘s avonds excessief te eten en in te halen wat men overdag heeft gemist. Ramadan nodigt net uit tot bewustere eetgewoonten, bescheidenere en matigere levensstijl en vooral minder consumeren, maar meer consuminderen.

 

Ramadan betekent niet dat we, als werkenden en studenten, tot in de vroege ochtenduren wakker blijven (suhr), om de volgende dag als slaapwandelaars op ons werk of op school te verschijnen en dit vervolgens enkel toeschrijven aan het vasten. Laten we geen vertekend beeld schetsen van vasten en geloof door bewust te kiezen voor onvoldoende rust. Het vasten tijdens Ramadan vereist juist discipline en een gezonde slaaproutine, zodat we ons lichaam en geest de broodnodige rust kunnen geven.

 

Ramadan is geen excuus om de hele dag als een humeurige Grinch rond te lopen en uit te barsten bij het minste of geringste. Als je merkt dat je snel ontvlambaar wordt, overweeg dan om een hapje te eten voordat je mensen begint af te snauwen of dingen begint te vernielen. Want laten we eerlijk zijn, beter een volle maag dan een lege maag en een lege ziel.
Ramadan hoort niet te worden gezien als een manier om ons lichaam te straffen of te martelen. Het vasten tijdens Ramadan is bedoeld als een daad van aanbidding en discipline, en moet op een gezonde manier worden uitgevoerd, met de nodige zorg en aandacht voor onze fysieke gezondheid. Wie om (medische) reden niet kan vasten, is vrijgesteld. Allah zegt: ‘Allah wenst het jullie makkelijk te maken en niet moeilijk’ (2:185). ‘En zoals de profeet zei: ‘Allah houdt ervan dat Zijn vrijstellingen (rokhas) nagekomen worden, zoals Hij graag Zijn geboden (‘azaaim) nagekomen ziet worden’

 

Maar wat betekent de Ramadan dan wel?

 

Ramadan, de maand van samenzijn, zuivering en spiritualiteit. Het is de tijd om te focussen op wat er echt toe doet: onze relaties met anderen en onze innerlijke rust. Het is een maand waarin we ons lichaam en geest zuiveren, maar ook waarin we onze verbondenheid met familie, vrienden en medemensen versterken.

 

Het betekent ook dat we de moed hebben om vergiffenis te schenken aan degenen die ons onrecht hebben aangedaan en ons te verzoenen met onze tegenstanders. Het is een tijd om onszelf te bevrijden van negatieve emoties zoals afgunst, haat en wrok jegens anderen.
Maar het belangrijkste aspect van Ramadan is misschien wel het besef van onze morele verplichting om anderen te helpen. Het is een tijd om te geven aan de kwetsbaren, behoeftigen en armen, en om onze verbinding met anderen te versterken door samen de iftar te verbreken.

 

Tijdens Ramadan verplaatsen we ons bewustzijn van het tijdelijke naar het eeuwige, waardoor we ons losmaken van het materiële en ons richten op het immateriële. Ramadan is ons bevrijden van de cultuur die ons vervreemdt van onszelf en ons verbinden met de natuur die ons omringt. Zoals de filosoof Rumi zei: "Als je naar de wereld kijkt, ben je in de gevangenis. Als je naar binnen kijkt, ben je vrij".

 

Ramadan is het vermogen om jezelf in deze wereld als voorbijganger te beschouwen, niet als toetssteen der dingen.

 

Ramadan is het vermogen om terug naar God te keren en weg te blijven van afgoderij, met jezelf als gevaarlijkste afgod.

 

Ramadan is een spiegel die ons uitnodigt om diep in onszelf te kijken en ons af te vragen wie we werkelijk zijn en wie we willen zijn. Het is een leerschool die ons helpt om ons verleden te begrijpen, onze huidige situatie te accepteren en onze toekomstige bestemming vorm te geven.

 

Ik wens alle moslims een gezegende Ramadan vol spirituele verrijking, innerlijke rust en vrede. Moge deze maand ons helpen om onze banden met Allah en onze medemensen te versterken en ons dichter bij de bron van alle liefde en wijsheid brengen.

 

Ramadan Mubarak!

 

Geen opmerkingen: