4.23.2023

Gentse wedstrijden voor 'chien ratier'

Zondag 23 april Erfgoeddag. Dit jaar is het thema Beestig. Speciaal van de gelegenheid, een passend verhaal. Eind negentiende eeuw was er in Gent een ronduit beestige wedstrijd te zien. Wedstrijden voor rattenvangende hond of chien ratier.

 


12 oktober 1885, zaal Valentino op de Kuiperskaai. Wedstrijddag. 

De wedstrijd stond open voor om het even welk ras. De eigenaar betaalde een inleg van tien frank, te verhogen met 50 centiemen per gedode rat. Het aantal ratten waarmee de hond geconfronteerd werd verschilde : dieren van meer dan 10 kg acht, 7 à 10 kg zes, 5 à 7 kg vijf, 4 of 5 kg vier, beneden de 4 kg drie. Honden van meer dan 15 kg namen het op tegen tien knaagdieren.

De inschrijvingen gebeurden bij de brouwer Karel Rombaut op de Antwerpse Steenweg, 7, te Sint-Amandsberg en dit ten laatste zaterdagmiddag voor de wedstrijd die maandag om 17u plaatsvond. 

 Ras en gewicht van het dier werden bij de inschrijving genoteerd, de tweede weging gebeurde net voor de strijd. De volgorde van optreden werd uitgeloot onmiddellijk voor de wedstrijd. De tijd nodig om het toegemeten rattenaantal dood te bijten of alleszins buiten strijd te stellen werd gechronometreerd. Bij betwisting viel de beslissing bij meerderheid van stemmen van de jury. Deze jury bestond uit vijf leden : drie van het wedstrijdcomité en twee aangeduid door de eigenaars-deelnemers. 

Het strijdtoneel was een afgerasterde verhoogde plankenvloer van 4 op 7 meter.


Na elke proef werden prijzen uitgereikt. De eerste kreeg 2/3 van de toegangsgelden en de tweede 1/3. Beiden ontvingen bovendien een zilveren medaille en een erediploma. Het entreegeld bedroeg 1Fr., kinderen halve prijs.

 

Oefenen kon : elke dag, uitgezonderd de maandag, in het estaminet In den Ossenkop bij David Helskens op de Antwerpse Steenweg, 73. Daar stond de arena opgesteld en waren de wedstijdratten dagelijks te bekijken. Men kon er de honden testen en dresseren.  

 
Voor die bewuste 12 oktober waren er acht deelnemers. Duc, de 10,5 kg zware fox-terrier van Rombaut doodde acht ratten in 48 seconden. Dit leverde hem de eerste prijs op. De tweede ging naar Nelly, een 7,25 kg zware fox-temer-teef van de Antwerpenaar Pécher. In één minuut en vier seconden schakelde zij tien ratten uit.

 
Voorlopig was die eerste wedstrijd ook de laatste, want burgemeester Hippoliet Lippens schorste gelukkig de later aangekondigde wedstrijden.

 
Een half jaar later, op zondag 11 april 1886 vond toch nog een nieuwe wedstrijd plaats. Er werd uitgeweken naar buurgemeente Sint-Amandsberg. Hij vond plaats bij Jozef Vogel in Den Karpel op de Dendermondse Steenweg. De regels waren ongeveer identiek. De deelnemersbijdrage werd verlaagd tot 5 Fr. per hond, terwijl 50 ct. per gedode rat behouden bleef. Het entreegeld was voor ieder 50 ct. Het aantal prijzen werd verhoogd tot drie. De eerste ontving 50%, niet van de entreegelden, maar van de inleggelden; de tweede 35 % en de derde de resterende 15 %. 

Gelukkig vernemen we daarna niet veel meer van deze beestige bedoeling.

 

 
Dit en nog veel meer over Gent, haar geschiedenis en haar inwoners al meer dan vijftig jaar in Ghendtsche Tydnghen. Voor de luttele som van €30 krijgt u 2maandelijks Gentse geschiedenis in je brievenbus. http://www.ghendtschetydinghen.be

Foto uit Beeldbank Gent, uit de collectie van het Stadsarchief SAG - Een prachtig beeldhouwwerk van Oscar Sinia, op het voormalige Postgebouw op de Korenmarkt. Tekst door André Despretz uit Ghendtsche Tydinghen, 1987, nr. 6., pp. 333 - 334, bewerkt door Harko Vande Loock.

Geen opmerkingen: