6.15.2007

Links in het Offensief

De PVDA+ haalde bij de verkiezingen naar eigen normen een behoorlijk resultaat. Na de verdrievoudiging van het aantal verkozenen bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, werd nu het stemmenaantal in Vlaanderen verdubbeld. Daarmee blijft de consequent linkse partij op 'groeikoers' naar 2011 en 2012 toe.

In een klimaat van verrechtsing doet PVDA+ woordvoerder Peter Mertens een oproep naar SP.a en Groen! om links te herbronnen. 'Laat ons samen in het offensief gaan rond een aantal concrete themata en eisen', aldus Mertens. 'Laten we niet achteruitgaan voor rechts, maar zélf proberen de agenda te bepalen'.


Wij pleiten voor een breed links offensief rond concrete voorstellen. Wij reiken de hand aan alle sociale krachten binnen SP.a en Groen!. Laten we samen de agenda bepalen. Juist nu. Niet achteruitgaan voor rechts. Niet achternalopen. Niet meestappen in de regering. Niet hautain beginnen te zagen over de 'verwende kiezers'. Maar in het offensief gaan.

Niet rond de pot draaien. De reële problemen in ons land erkennen. De moed hebben om die uit te spreken. Te zware belastingdruk voor gewone werkende mensen en zelfstandigen. Medische verzorging die duurder wordt, zowel bij de dokter als in het ziekenhuis. Elektriciteitsrekeningen die de pan uitswingen (in september worden ze nog duurder). De lage lonen van de nieuwe flexibiliteitsjobs. Onveiligheid op de trein, op de tram, op de bus.

Een breed links offensief moet durven zeggen waar het op staat. Het zijn niet 'de walen' of 'de vlamingen' die het probleem vormen. Het is Electrabel die u plundert. Het is Big Farma die uw pillen peperduur maakt. Het zijn de allerrijksten die fiscale amnestie krijgen, terwijl de rest veel belastingen moet ophoesten. Voor de werkenden is er een loonnorm, en voor de topmanagers zijn er fenomenale lonen en gouden parachutes als ze stoppen. En hoe kan je voor een veiliger openbaar vervoer zorgen als je 4.000 personeelsleden de laan uitstuurt bij de NMBS? Het zijn alleen maar de cijfertjes die tellen: de winst en nog eens de winst. Wanneer tellen de mensen? Wanneer telt solidariteit? Wanneer telt sociale rechtvaardigheid?

Links zal deze themata zelf op de agenda moeten zetten. Met concrete voorstellen. Met eisen die ook gedragen worden door de belangrijkste werknemersorganisaties. We willen een aantal ideeën op tafel leggen om de discussie te starten. Om een gesprek te voeren en nog andere voorstellen te verzamelen. Zodat we uiteindelijk rond één of twee eisen echt in het offensief kunnen gaan.
Zoals het openhouden van de postkantoren. Zoals het behoud van openbare ziekenhuizen. Zoals het kiwimodel voor goedkope geneesmiddelen. Zoals de verlaging van de BTW op elektriciteit naar 6%. Zoals Operatie Robin Hood, een herverdeling van de rijkdom. Aan alle sociale krachten binnen SP.a en Groen!: laten we samen in het offensief gaan rond deze thema’s. Op de PVDA+ kan je in elk geval rekenen.

Links in het Offensief

Voor een herbronning van Links

1 opmerking:

Peter Dedecker zei

Willen jullie dan ook samenwerken met VSB en SFL? Zou een heel goede zaak zijn!