12.07.2008

inclusieve studentenparticipatie

kameraden en vrienden,
donderdagavond was ik te gast in de Dunantlaan. Ik moest daar een hoop studenten wegwijs maken in de boeiende wereld van 'inclusieve studentenparticipatie'.
Een les in het kader van het vak Diversiteit en Inclusie voor de derde bach. pedagogie, ortho en sociaal werk (als ik het goed begrepen heb).
Ik moet zeggen, het was wel eens leuk zo voor de 'klas' staan. Al was het niet eenvoudig om de beginselen van de participatie van studenten met een functiebeperking op een bevattelijke manier uit te leggen. Maar ik hoop dat ik de aanwezigen toch heb kunnen warm maken. Ik hoop dat er toch enkele van de aanwezigen de uitdaging wil aangaan om hun bijdrage te leveren in dit verhaal.
Ter inspiratie de gevleugelde woorden van Gaspar Haenecaert, voormalig coördinator van het VEHHO. Eerst wordt duidelijk de opdracht weergegeven, met daar onmiddelijk de uitdagingen aan gekoppeld."Participatie van studenten met funcitebeperkingen, het aanwenden van hun ervaringsdeskundigheid, het inspireren via voorbeelden,... Dat worden alvast in Vlaanderen de uitdagingen. En het is geen gemakkelijke uitdaging Hoe breng je mensen met ernstige beperkingen op het vlak van mobiliteit samen, hoe vraag je energie van studenten die net dat te kort komen, hoe vraag je studenten die sommige prevalent zelf nog hun strijd dienen te leveren op te komen voor anderen na hen?"

Geen opmerkingen: