4.07.2009

een Europese Islam

Op 1 januari werd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de eerste hoogleraar 'Islam in Europa' benoemd, dr. Thijl Sunier. Broodnodig zou ik zo zeggen.
Wie nader kennis wil maken met deze man en geen boek ter hand wil nemen, kan ik een recent interview met hem aanraden op de website 'wereldjournalisten'. Enkele markante passages:

De Islam in Europa zit nu in een overgangsfase. Hij verandert van een meegebrachte naar een geïntegreerde religie. Daarom is het noodzakelijk om de dynamiek en de veranderingen in de islam, zoals die in Europa beleefd wordt, te bestuderen en te onderzoeken.

Wie beweert dat Europa niets met de islam te maken heeft, heeft dan ook totaal geen historisch inzicht en kan de ontwikkeling van Europa niet begrijpen. In het zuidoosten van Europa bijvoorbeeld bestaat de islam al honderden jaren. En ook het Ottomaanse Rijk was voor een deel een Europees rijk en er waren zeer intensieve diplomatieke en handelsbetrekkingen. Daarnaast heeft het koloniseren van de islamitische landen in Afrika en Azi├ź door de Europese grootmachten als Engeland, Frankrijk en Nederland de islam tot een onderdeel van de geschiedenis van Europa gemaakt.

Je kunt nu al stellen, dat Europa een judeochristelijk-islamitische geschiedenis heeft. De drie religies zijn alledrie van invloed geweest op de wijze waarop onze huidige samenleving tot stand is gekomen en is ingericht. Die neiging om rond Europa hoge muren op te trekken, gaat volledig voorbij aan het gegeven dat de geschiedenis van Europa juist door allerlei invloeden van buitenaf zo dynamisch is.

Geen opmerkingen: