7.07.2009

Karin Heremans en haar pijnlijke argumenten

Solidair, zowat het enige overgebleven progressieve weekblad in België, brengt deze week een opmerkelijk interview met Karin Heremans, de directrice van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen, je weet wel die nu ook zonder hoofddoeken.

Er worden drie argumenten aangehaald:

1. een statement maken, 'niet alles toelaten':

... Maar leerkrachten kregen meer en meer problemen. Over wetenschappelijk onderzoek, want dat is strijdig met hun visie op de evolutie. Buitenschoolse uitstappen zijn een probleem. Ook over kledij: volgens hen verplicht de islam de hoofddoek, sommige begonnen lange zwarte kleren te dragen, het gezicht volledig te bedekken,... De druk van die groep bij ons zo groot dat ons project van leven in diversiteit en pluralisme in gevaar kwam. Ik noem mij links en progressief, maar ik ben wel zover dat ik vind dat we in naam van die principes, niet zomaar alles moeten toelaten. Ik wil ons project en onze basiswaarden beschermen en daarom moet ik wel deze spijtige beslissing nemen.


2. de jongeren voorbereiden op een onverdraagzame maatschappij:

... En ook omdat we rekening moeten houden met hoe de maatschappij intussen is geëvolueerd. We leveren vandaag wel mondige meisjes af, maar als ze dan leraar willen worden, kunnen ze dat niet omdat ze dan hun hoofddoek moeten weglaten en dat willen ze niet. En dus kunnen ze alleen moslimleraar worden. Zo blijven we wel bezig. En zo geraken we nooit bij wat onze school nastreeft: de vicieuze armoedecirkel doorbreken en jongeren opleiden die in de maatschappij overal terechtkunnen en dezelfde kansen krijgen als iedereen. Trouwens, ook moslimmoeders zeggen me “U hebt gelijk, mevrouw, willen onze dochters verder komen in de maatschappij, dan moeten ze leren hun hoofddoek in sommige omstandigheden af te doen.”

3. een zaak van recrutering. Niet-moslims zijn blijkbaar afgeschrikt door een hoofddoek en dus moet zij die verbieden.

... Omdat wetenschappelijk onderzoek intussen heeft aangetoond dat leerlingen in gemengde scholen betere resultaten boeken dan in niet-gemengde.

... Het zit nu nog wel goed met die mix, we hebben nu 65 nationaliteiten, met op het totaal van de 600 leerlingen, een dertigtal Belgische, die zich hier trouwens heel goed voelen. We willen dat vooral zo houden. We willen van die hoofddoek af, omdat dit niet alleen voor sommige moslims een symbool is, maar ook voor mensen uit India en Oost-Europa, die er ook veel zijn in Antwerpen. Voor hen is die hoofddoek een reden om niet naar het atheneum komen te komen.

Jawadedade, dat zijn nogal redeneringen. Het laatste argument is verstaanbaar en toont andermaal ons falend onderwijsbeleid met die quasi-onderwijsmarkt die door prof. Nicaise en OVDS zeer terecht wordt aangeklaagd.
De eerste twee argumenten zijn pijnlijk. De eerste is een pijnlijk teken van machteloosheid en zelfs radeloosheid. We kunnen niet om met bepaalde zaken, we kunnen niet goed overweg met bepaalde vragen of meningen van leerlingen, dus gaan we hen eens treffen waar ze het voelen, even 'de grens stellen'. Ronduit pijnlijk is dat.
De tweede is gevaarlijk defaitistisch. 'Gewoon worden aan racisme, daar begin je best reeds mee in de wieg'. Dat is voor een schoolbestuur zelfs een schandalige stelling.

1 opmerking:

Zakkie zei

Heb dan toch een vraag voor je. Je onderstreept - en dat is terecht - dat meisjes zonder hoofddoek kansen zullen verliezen om te participeren aan het onderwijs.

Wijst dat er niet op dat deze meisjes nog steeds niet geëmancipeerd zijn? Ik geloof dat deze meisjes zelf bewust zouden kiezen om niet naar school te gaan. Er is gewoon enorm veel sociale druk op hen.

Als het gaat over onze eigen vrouwen dan staan veel mensen op de eerste rij om te wijzen op de maatschappelijke druk, die bijvoorbeeld oplegt dat vrouwen zich sexy moeten kleden. Als het daarentegen over Islamitische vrouwen gaat, dan zijn het plaats allemaal geëmancipeerde vrouwen die bewust kiezen voor een hoofddoek. Ik geloof daar niet in.