7.29.2009

Vlaamse overheid discrimineert doven in het onderwijs

Fantastisch nieuws uit de Gentse rechtbank van eerste aanleg, de Vlaamse Gemeenschap werd schuldig bevonden aan discriminatie. De ouders van vier dove leerlingen dienden in maart een verzoekschrift in tegen de minister van onderwijs en hun school omdat ze niet voldoende aanpassingen kregen om te kunnen studeren in de school naar hun keuze. Voor slechts 7 van de 30 lesuren kregen ze een doventolk ter hunner beschikking, de rest van de tijd was er gewoonweg geen ondersteuning.
Op zich is dat uiteraard niet 'fantastisch', integendeel, het is ronduit schandalig dat die leerlingen en hun ouders naar een rechtbank moesten stappen om redelijke aanpassingen te verkrijgen. Ronduit fantastisch is wel dat de Vlaamse Gemeenschap schuldig is bevonden. Er werden al heel wat acties ondernomen door de dovengemeenschap, door diverse belangenorganisaties en tal van andere organisaties en bewegingen, met geen enkel gevolg. Hiermee is nog eens duidelijk het belang bewezen van een degelijke discriminatiewet. Sensibilisering is 1 ding, maar een rechterlijke uitspraak is zoveel meer.
De Vlaamse Gemeenschap wordt nu verplicht om deze discriminatie weg te werken. De rechter stelt dat leerlingen een tolkurenpakket van minimun 70% van de lesuren moeten krijgen.

Fevlado, de Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties vzw, reageerde ronduit enthousiast:

Fevlado is zeer verheugd met deze principiƫle uitspraak van de rechtbank van Gent en spreekt van een belangrijke mijlpaal voor gelijke onderwijskansen voor dove leerlingen. Na meer dan 10 jaar (toen voor het eerst een dove leerling beroep kon doen op een tolk) wordt nu eindelijk het recht van alle dove kinderen en jongeren op gelijke onderwijskansen volledig erkend.

Het vonnis van de rechtbank van Gent vormt een eerste grote uitdaging voor de nieuwe minister van Onderwijs Pascal Smet, die ook bevoegd is voor Gelijke kansen. Fevlado hoopt dat de nieuwe minister van Onderwijs en Gelijke kansen het recht van dove jongeren en kinderen op gelijke onderwijskansen in woord en daad naar waarde zal schatten en de nodige redelijke aanpassingen zal voorzien – niet alleen voor de vier leerlingen in kwestie, maar voor alle dove kinderen, jongeren en volwassenen in het regulier middelbaar-, hoger- en volwassenenonderwijs.


Ik zie al uit naar de reactie van Pascal Smet.

Het huidige regeling mbt tolkuren in het onderwijs vind je in deze omzendbrief.
Het volledige persbericht van Fevlado


Geen opmerkingen: