2.08.2011

Zuid-Soedan, nieuw land, nieuwe mogelijkheden tot uitbuiting

Kameraden en vrienden, het is tijd om nieuwe atlassen te kopen (voor diegenen die nog papieren atlassen hebben tenminste), er komt een nieuw land bij: Zuid-Soedan.


Ik moet zeggen een nieuw land, dat is steeds een vreemde zaak. Vooral als er dan een heel propaganda-offensief mee gepaard gaat: Soedan heeft een evil regime, een staatshoofd dat 'gezocht' wordt, een boosaardig islamitisch regime, banden met de evil Chinezen, een christelijk zwart zuiden dat onderdrukt wordt door de islamitische arabieren in het noorden,... Kortom alle elementen uit het klassieke koloniale propaganda-handboek.

Een aantal reportages voor zij die niet goed mee zijn.
lees ook het steeds interessante JeuneAfrique.

Gelukkig zijn er voldoende analyses te vinden die het een en ander kunnen duiden:

Staf Henderickx, dokter voor het volk en gemeenteraadslid in Lommel met een passie voor Soedan, omschrijft de situatie als volgt:
"Het zuiden van Soedan is zowat het laatste gebied in Afrika waar de bodemrijkdommen nog niet ontgonnen zijn. Nu de bevolking zich uitsprak voor onafhankelijkheid, staan heel wat landen klaar om daar verandering in te brengen."
Lees het volledige artikel over de 'laatste maagd'.

Siddig Yousif, van de Communistische Partij van Soedan, maakt zich zorgen over de toekomst van het nieuwe land:
"De VS pompen momenteel veel geld in het zuiden en verhogen de druk om het referendum zeker op 9 januari te laten doorgaan. In de huidige omstandigheden zal dat uitlopen op splitsing en oorlog. De VS hopen op die manier snel de controle over de Soedanese olie (die nu vooral naar China wordt uitgevoerd, n.v.d.r.) terug te veroveren en voet aan wal te krijgen in een strategische regio in Centraal-Afrika. Ze denken enkel aan hun eigen belangen, de gevolgen voor de nomaden in de grensstreken en de vrede deren hun niet. Ze trainen al gevechtspiloten en bouwen met de hulp van Oeganda structuren uit in het zuiden. De huidige leider van het SPLM twijfelt zelf of de toekomstige staat, Zuid-Soedan, democratisch zal zijn."
lees het volledige artikel.

Meer over dit fascinerende land en de vele mythes die er over verspreid worden:
DeWereldMorgen over George Clooney,
hele en halve waarheden en
countercurrents over de Darfur Crisis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi allemaal,

Ik heb kameraadharko.blogspot.com gevonden via Startpagina.
Deze site ziet er goed en mooi uit!
Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke programmas heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog saai uit. :(

Bedankt

Tot snel vanuit A'dam
Willy