6.27.2011

de Moord op Julius Caesar

Kameraden en vrienden, ik hoef het u niet te zeggen, het was een stralende dag.

Omdat uw kameraad de maandag (vrijwel steeds) congé heeft, was de dag gevuld met achterstallig kuiswerk, in het park liggen met Jolanda en vooral achterstallige lectuur.

Buiten de reeks nieuwe boeken van de bib, was er ook tijd om een 'oude' favoriet boven te halen, de Moord op Julius Caesar van Michael Parenti. Dat boek kreeg ik bijna vijf jaar geleden van mijn VVS-vriendjes (met een prachtig tekstje van Nele) en haal ik regelmatig nog eens boven.
Michael Parenti, doctor in de politicologie en auteur van zeer interessante boeken:

Meer over Michael Parenti: wikipedia, uitgeverij EPO en zijn homepage.

We kennen Julius Caesar uit de geschiedenis als voorloper van de keizers en we kennen hem uit films zoals deze:Zijn verhaal en zijn moord lijken scenes uit een bizar verleden van verleidelijke Egyptische prinsessen, stoere generaals en een prachtige beschaving van monumentenbouwers en geniale speechschrijvers.

Maar Parenti brengt op een heel toegankelijke wijze de walgelijke uitbuiting in de Romeinse maatschappij naar boven en hij toont de lezer de keiharde klassenstrijd die woedde.

"Dit is een boek over grootgrondbezit en doodseskaders, over meesters en slaven, over stamvaders en onderdrukte vrouwen, over kapitalisten die zich verrijken en over leeggeroofde provincies, over woekerende huisjesmelkers en stedelijke oproerkraaiers. Dit boek is het relaas van de strijd tussen een kleine kliek superrijken en een grote massa paupers. Het verhaalt de strijd tussen de bevoorrechten en het proletariaat en focust daarbij op corrupte politici, verkiezingen uit geldbejag en politieke moorden op leiders die de kant kozen van het volk. Ik laat het aan de lezer over uit te maken of er uit dit alles lessen te trekken zijn voor de wereld van vandaag."

Ik zou zeggen stante pede naar uw bibliotheek of naar EPO.

Je kan ook vanuit je luie zetel de auteur zelve beluisteren:Geen opmerkingen: