1.21.2016

Raveschotlezing - motte-burchten in Vlaanderen

Vanavond moet ik helaas werken, maar voor wie wil is er een zeer boeiende lezing.
Elk jaar organiseert Stadsarcheologie de steeds interessante 'Raveschotlezing'. Dit jaar over motte-burchten.

donderdag 21 januari - 20u - Cultuurkapel Sint-Vincent, Sint-Antoniuskaai 10 - geheel en al gratis

20u verwelkoming door Gunter Stoops, adj. dir. Dienst Stadsarcheologie en Stadsarchief
Openingswoord door Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen
gevolgd door De Raveschotlezing 2016: ‘Een hoge versterking, naar de mode gebouwd’. Een kijk op de motte-burchten in Vlaanderen

De Raveschotlezing 2016
Walter van Terwaan schreef omstreeks 1150 dat de edelen in het graafschap Vlaanderen hoge aardwerken (dat wil zeggen motten) opwierpen ‘naar de mode van de streek’. Maar wat hield die mode dan precies in en hoe verhield ‘de streek’ zich tot de verdere omgeving op dit punt en op dat tijdstip? De lezing gaat in op de huidige stand van zaken betreffende het onderzoek naar motte-burchten in de Volle Middeleeuwen. Gekeken zal worden in hoeverre de toenmalige ontwikkeling in middeleeuws Vlaanderen al of niet afweek van die in een wat wijdere omgeving. Uitgaande van de in de laatste decennia opgedane kennis over de archeologie en de bouwhistorie van het Gentse Gravensteen kunnen ook nog verschijnselen als een voorafgaande houtbouw en het ‘inmotten’ van centrale burchtelementen nader besproken worden. Mede gelet op een herinterpretatie van de vroegste fase van de naburige Zeeuwse ‘vliedbergen’ kan ook het verschijnsel van de ‘kernmotte’ nog eens worden aangestipt. Tot slot zal niet geschroomd worden de huidige staatsgrens ook in zuidelijke richting te overschrijden om een korte blik te werpen op het ruim voorhanden zijnde, zeer diverse motte-landschap in Frans-Vlaanderen en Artesië.

De spreker
Drs. Bas Aarts (1947) is historicus en was een werkzaam leven lang docent geschiedenis. Hij is voorzitter van de vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen en redacteur van ‘Het Brabants Kasteel’. Voorts publiceerde hij in diverse bladen en boeken over regionaal-historische en castellologische onderwerpen en vertegenwoordigt hij Nederland in het Comité Permanent des Colloques du Château Gaillard. Hij is momenteel gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden en bezig met dissertatieonderzoek naar de motte-burchten in het hertogdom Brabant. 


Geen opmerkingen: