12.18.2016

Tom De Meester over actie - tuupetegoare

Vrijdag maakte de PVDA bekent dat Tom De Meester de lijsttrekker wordt voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Akkoord dat is nog een eindje, maar toch, alle traditionele partijen hebben hun 'kanonnen' al klaargezet en zijn al zich volop aan het profileren. Een uittreksel uit zijn speech.


In januari vorig jaar lanceerden wij een petitie met een 5-punten-plan tegen sluikstorten. Eén van de eisen: méér personeel bij IVAGO om het zwerfvuil snel op te ruimen.
Direct reactie van schepen Tine Heyse. “Milieuschepen ontkracht vijfpuntenplan PVDA.” Extra personeel was “geen goed idee”, zei Heyse. Want “welk signaal geef je dan? Stort maar, wij ruimen het wel op.”
Maar onder druk wordt alles vloeibaar. Vele handtekeningen later, in maart 2015, pakt Tine Heyse plots uit met een nieuw actieplan tegen sluikstorten, met als hoofdpunt: 25 man extra personeel in de strijd tegen sluikstorten. Voortschrijdend inzicht, heet dat. En vooral: actie loont!
En weet je nog, dat ponton op de Graslei? Tien dagen lang mocht projectontwikkelaar Real Estate het mooiste plekje van Gent afhuren voor een privé-feestje. Officieel vergund door het schepencollege als een ‘cultureel evenement’.
Wij vonden het van de pot gerukt dat de openbare ruimte, onze Graslei, voor een appel en ei tijdelijk geprivatiseerd werd voor een exclusief luxefeestje van projectontwikkelaars en vastgoedbaronnen. Oeioeioei. Een “hetze”, riep schepen Peeters, “hysterie”. Maar uiteindelijk moest het stadsbestuur wel plooien. “Dit is niet voor herhaling vatbaar”, moest Termont publiekelijk toegeven.

Maanden hebben we actie gevoerd om te pleiten voor meer betaalbare huisvesting in onze stad. Er staan 10.000 mensen op de wachtlijsten, en 2 op 3 sociale woningen moet gerenoveerd worden. Resultaat: het stadsbestuur maakt 5 miljoen euro extra vrij voor de renovatie van sociale woningen plus 120.000 euro om de verhuiskosten van sociale huurders te helpen betalen. Dat is één van de eisen die we in september nog op het stadhuisoverleg met Tom Balthazar in september hebben benadrukt, vandaag is het realiteit. We zitten niet in de gemeenteraad, nog niet, maar we wegen wel.
Al vijf maanden was de roltrap in het station Gent-Dampoort kapot. De PVDA voert actie, en twee dagen later staat er al ploeg technici om de roltrap te herstellen. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, we hebben handtekeningen opgehaald, we hebben minder mobiele mensen zélf de trap opgeholpen, we hebben parlementaire vragen gesteld in de Kamer, maar het heeft opgebracht. Hout vast houden, maar sinds vorige week werkt de roltrap in Gent-Dampoort weer.

We zijn een partij van de actie, vrienden. Nie neuten, nie pleujen, maar samen actie voeren voor wat Gentenaars belangrijk vinden, voor een stad op mensenmaat. Tuupetegoare, zoals we hier zeggen.


Geen opmerkingen: