6.01.2019

'open de kerk'

De zogenaamde sos sint anna-actiegroep organiseert vandaag naar eigen zeggen een cultuurhappening. Oorspronkelijk aangekondigd als een groots evenement met twee podia aan beide kanten van de kerk, nu een bescheiden tent in het parkje naast de kerk.

Ik heb er al een paar keer op gewezen dat de actiegroep bij elke actie die ze opzet een ander 'eisenpakket' heeft. Vandaag schuift ze blijkbaar slechts 1 eis naar voren.


We gebruiken de terreinen rond de kerk, waaronder het mooie, groene parkje naast het gebouw, om de vraag om de kerk te openen voor iedereen kracht bij te zetten.


Sta mij toe eerst even te zeggen dat je al behoorlijk wat fantasie nodig moet hebben om te kunnen spreken van 'het mooie, groen parkje'. Het is een klein parkje, tussen een appartementsgebouw en de kerk, met enkele bomen. Er staat een monumentaal hekken voor dat door een privé-persoon op eigen initiatief en naar eigen goeddunken wordt afgesloten. Er staat een garage in het parkje en er is een 'oprit' aangelegd met gravé. De openbare vuilbak, nog een oud model, is door een privé-persoon afgeplakt. Zeer regelmatig staan er auto's geparkeerd. Maar bon, dit tussen haakjes.




De eis van de dag dus, 'de kerk openen voor iedereen'.


We kunnen hier direct geruststellend nieuws brengen. De woordvoerder van Consortium Markthal heeft tijdens de hoorzitting in de gemeenteraad luid en duidelijk en publiekelijk bevestigd dat het gebouw toegankelijk zal zijn voor iedereen. Dus probleem opgelost. Eis voldaan.

De actiegroep zelf stelde herhaaldelijk hoe open de kerk zou zijn mocht zij het voor het zeggen hebben. De actiegroep wil drie euro entreegeld vragen en concerten organiseren en meditatieve stilteruimtes. De actiegroep poneert regelmatig dat ze een verdienmodel heeft uitgewerkt met 'berekeningen' van hoeveel de verschillende activiteiten zouden gaan opbrengen. Ze stelden herhaaldelijk dat hun project 'rendabel' zou zijn. Tijdens het debat 'Speakers Corner' deed woordvoerder Kristel Vereecken een hele berekening uit de doeken met enorme bezoekersaantallen die aan drie euro de man enorme bedragen gingen binnen brengen. De woordvoerder-violist doet regelmatig uitspraken in die zin. Keep her and she will bring prosperity Zoals de violist-woordvoerder het verwoorde: 'Sint-Anna is een heilige bron, welke heeft geld.' Of met een mooie uitspraak: 'God brengt geld voor de mensen welke luisteren naar god.' Over toegankelijk maken gesproken.



Maar laat ons eerlijk zijn, de eis gaat niet over een verre toekomst. Die eis gaat over het hier en het nu. De actiegroep eist namelijk dat de kerk hier en nu open gesteld wordt voor hen. De actiegroep wil de kerk in handen, hier en nu.
De actiegroep roept al van bij het begin van hun acties dat de kerk 'voor hen' moet open zijn. Die violist die voor de kerkdeur ging zitten en riep dat ze de kerk aan hem moesten geven riep ook in de kerk te 'zullen' spelen als de deuren open gaan.

Verschillende acties van de actiegroep gingen specifiek over het openstellen van de kerk voor hen. Zoals deze parel uit januari: 'Klop op de deur van St.-Annakerk als je wilt dat ze open gaat voor cultuur en plaats een selfie.'


Het feit dat deze actie vrijwel niemand wist te inspireren laat zich ook tonen in het feit dat er sedertdien niets meer van vernomen is.





Ook voor deze actie probeerden ze de kerkfabriek te dwingen om de kerk voor hen open te stellen.



Wat betreft deze eis betreft, kunnen we eigenlijk heel kort zijn. De kerk mag niet gebruikt worden als actiemiddel.


Wat dat betreft verdient de lokale kerkfabriek lof voor haar goed bestuur. Van de eerste dag dat die violist voor de kwam zitten werd de kerkfabriek lastig gevallen met de vraag, die snel gevolgd werd door de eis, om de violist binnen te laten. Een kerkfabriek is een overheidsinstelling, in die hoedanigheid mag ze zich zelfs niet uitspreken over de beslissing van de Katholieke Kerk om te kerk 'te onttrekken aan de eredienst'. En een kerkfabriek heeft zich ook niet uit te spreken over een beslissing van de eigenaar om een bepaalde procedure in te zetten. Een orgaan moet zich maar uitspreken over die dingen waar ze ze zich over uit te spreken heeft. Het is dan ook goed bestuur om zich niet te mengen in een discussie en vanuit die houding de beslissing te nemen de kerk niet te laten gebruiken.


En trouwens geef nu toe, iemand die je van toeten noch blazen kent, gaat voor je deur zitten en roept dat ze het gebouw aan hem moeten geven, die ga je toch ook niet binnen laten?


De actiegroep reageerde niet positief op de beslissing van de kerkfabriek om de deuren niet open te stellen voor de actiegroep, om het licht uit te drukken.




Voor deze hele heisa begon was Sint-Anna regelmatig open. Toen er nog missen waren, was de kerk open op vaste uren. Toen dit werd stopgezet was de kerk open op eenvoudige vraag of op speciale gelegenheden.

Ik geef hier enkele voorbeelden, de kerk was open op erfgoeddag, de kerk was open voor concerten, de kerk was open op eenvoudige vraag voor fotografen allerhande. Iedereen kent ondertussen de fotoreeks gemaakt door Alexander Dumarey. De kerk was open voor evenementen en zelfs voor theater. De kerk was open voor rondleidingen. De kerk was uiteraard ook nog open voor uitvaarten en dopen.





Maar dat klinkt allemaal niet spannend genoeg, dus schreeuwt de actiegroep 'open de kerk'.

Geen opmerkingen: