6.03.2019

Paus vraagt vergeving aan de Rom

Paus, op bezoek in Roemenië, vraagt vergeving aan de Roma:

For all those times in history when we have discriminated, mistreated or looked askance at you, with the look of Cain rather than that of Abel, and were unable to acknowledge you, to value you and to defend you in your uniqueness.

 My heart, however, is heavy. It is weighed down by the many experiences of discrimination, segregation and mistreatment experienced by your communities.

(bron)

 Geen woord over de gruwel en moordpartijen en genocide waar dit toe leidde en waar de kerk een niet ontkennen rol in speelde.

Het is een mini-stapje maar niet veel waard.

Het is een mini-stapje in de zin dat het een vingerwijzing is naar extreem-rechts in Roemenië en Italië dat in 'zigeuners' nog altijd een zeer gemakkelijke zondebok ziet.

De eeuwenlange discriminatie van Roma en Sinti kreeg net als het eeuwenoude antisemitisme een cumulatiepunt onder het Nazi-regime. De Roma gebruiken de term Porajmos of 'de verslinding'.



Na 8 mei 1945 werd er echter niet op grote schaal afgerekend met de 'zigeunerhaat' of het antiziganisme. De vervolging verdween in de categorie 'vervolging van asocialen'.

Vandaag zijn Roma en Sinti en aanverwante groepen nog steeds het onderwerp van ongegeneerde discriminatie.

Als een krant vandaag de dag titelt 'Roma-kinderbende valt buurt lastig' dan kijkt blijkbaar niemand op. Of de discussies over woonwagenfaciliteiten en tijdelijke kampplaatsen ademen nog volop de geest van het antiziganisme.

De Paus zet een stap, een publiekelijke stap. Hopelijk volgen er meer.


Geen opmerkingen: