9.14.2019

Wat hebben wij met de Amazone te maken?

Kameraden en vrienden, we hebben allemaal de schrikbarende berichten gezien uit Brazilië. De Amazone, het grootste en meest biodiverse tropische regenwoud van onze planeet is in groot gevaar. Het woud absobeert zo'n 15% van het koolstofdioxide in de atmosfeer en is essentieel voor de stabiliteit van het klimaat op onze planeet.
De president van Brazilië, Jair Bolsonaro, is een klimaatontkenner (en dat is nog het vriendelijkste dat je kunt zeggen over dat sujet). Hij pleit er voor om de Amazone open te stellen voor de multinationals.

In een excellente paper zet GUE/NGL, de Europese Partij van Verenigd Links, niet alleen de situatie uiteen, er wordt ingezoemd op de rol van de EU in de bedreiging van het regenwoud.
👉https://www.guengl.eu/…/uploads/2019/09/explainer_amazon.pdf

 De Europese Unie is een van de grootste importeurs van mineralen, veevoeder en vlees uit Brazilië. De ontginning en productie hiervan dragen in belangrijke mate bij aan de vernietiging van grote stukken regenwoud.
De EU heeft recent een vrijhandelsakkoord gesloten, De grote Braziliaanse agro-industrie, met stevige banden met de extreem-rechtse regering Bolsonaro, krijgen hiermee vrije toegang tot de Europese markt. Het vrijhandelsakkoord zal een vernietigende impact hebben op het Amazonewoud en haar oorspronkelijke bewoners.


Volgende week uitgebreid aandacht voor Brazilië op Manifiesta, het Feest van de Solidariteit.

Meer weten:

Luc Vankrunkelsven schreef voor Mo*: Waarom het EU-Mercosur-akkoord voor Brazilië een vergiftigde deal is.

Sasha Dierckx van Denktank Minerva: EU-Mercosur handelsakkoord met Bolsonaro in Brazilië kan niet.

Solidair brengt regelmatig zeer lezenswaardige analyses.


Geen opmerkingen: