5.19.2020

Frank Grypdonck 1938 - 2020


Enkele dagen geleden overleed pastoor Frank Grypdonck. Een foto uit de oude doos, met mezelf poserend met kaart. 
Frank Grypdonck, geboren op 11 oktober 1938, was in 1963 tot priester gewijd en promoveerde in 1968 tot doctor in de klassieke filologie. Na enkele lesopdrachten werd hij benoemd tot diocesaan inspecteur voor het basisonderwijs. Een functie die hem in alle uithoeken van de provincie bracht. Er is geen katholiek basisschooltje waar ze zijn naam niet kenden.
Op 1 september 1981 stapte de pas aangestelde Frank Grypdonck door de monumentale poort van het Klein Begijnhof.
Onze-Lieve-Vrouw Presentatie werd zijn eerste benoeming als parochiepastoor. Het Klein Begijnhof werd al vlug Zijn Begijnhof. De pastoor bracht de liturgie dichter bij de mensen, zonder evenwel ‘luister’ te verliezen. Het altaar kwam dichter bij het volk, de gelovigen kregen voor elke mis, lof of vesper een aangepast misblaadje en iedereen werd uitgenodigd om mee te zingen. Misdienaars konden er nooit genoeg zijn. Kazuifels met prachtig en praal, een versierde kerk, aangepaste informatieborden en zelfgemaakte kerststallen. Hij haalde gedreven muzikanten naar de kerk en zocht voor de hoogdagen steeds naar een uitmuntend koor. Hij stelde de kerk open voor concerten en stond regelmatig zelf rondleidingen te geven.
Als parochieherder wou hij inzetten op mensen samen brengen. Wanneer hij in 2003 de zorg over de buurparochie van Sint-Anna kreeg, introduceerde hij daar koffie na de mis. En hij greep elke gelegenheid aan om de mis te laten volgen door een aangename receptie. Zoals hij het zelf verwoorde, ‘parochie zijn is mensen samen brengen, de eenzaamheid van de grootstad doorbreken, kansen bieden om elkaar te ontmoeten en mens te worden in verbondenheid.’
Frank Grypdonck begeleidde ook reizen naar Het Heilig Land, gaf conferenties, stormde van vergadering naar vergadering en componeerde.
Op 31 december 2012 kon hij op rust en ging in Eeklo wonen, een stad waar hij zich thuis voelde en waar hij reeds vele jaren koorlid was.
Op 15 mei 2020 ging Frank Grypdonck ons voor naar, wat hij rotsvast geloofde, het eeuwige leven.
In de woorden van het door hem gecomponeerde lied ZJ 715 'Gij komt tot ons, gans onverwacht':


Gij komt tot ons als 't avond is, in 't sterven van de dingen,
in 't afscheid dat het laatste is, in 't lied dat wij niet zingen.
Op 't woord dat Gij spreekt hopen wij;
uw liefde is ons toch nabij in duizend duizend dingen.


Jan Vermassen, voorzitter van de Kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie (de kerk van het Klein Begijnhof), schreef volgende treffende woorden:
Ik had het genoegen om voorzitter te zijn van de kerkraad van het Begijnhof waar Frank pastoor was. Mijn diep respect blijft overeind en zal ik koesteren na dit veel te vroege afscheid! Hij was een gecultiveerd, overtuigend, menslievend en breeddenkend persoon. Bijzonder sterk in zijn liturgie en met een groot verantwoordelijkheidsbesef naar mens en samenleving. Wat een gemis! 




Geen opmerkingen: