4.12.2009

overheid moet religies met rust laten

Scheiding tussen kerk en staat, een begrip dat nog altijd veel stof doet opwaaien. In ons eigen landje dan vooral door dwaze uitspraken van zogenaamde toppolitici die beweren dat dit een van onze waarden en normen is die veronderstelde anderen niet respecteren.

Bij onze noorderburen een heel ander debat. Vorige week verscheen het document 'Tweeluik religie en publiek domein'.

Daarin kunnen we o.a. lezen:
"Gemeenten en rijksoverheid hebben dagelijks te maken met religie. Via individuele burgers of via religieuze organisaties, in het kader van subsidieaanvragen of maatregelen tegen radicalisering van gelovigen. Religie is een maatschappelijk feit waar de overheid niet omheen kan. Dat leidt soms tot complicaties. Van overheden wordt aan de ene kant verwacht dat zij zich, vanwege de godsdienstvrijheid en het beginsel van de scheiding van kerk en staat, niet met de inhoud van religie inlaten. Aan de andere kant kunnen juist de mogelijkheid tot het belijden van godsdienst of belangen van participatie en integratie vragen om een nauwere samenwerking met religieuze organisaties."

Tegen de inhoud van dit document is zeer veel protest gerezen, niet in het minst van Agnes Kant en Sadet Karabulut (respectievelijk fractievoorzitter en woordvoerder integratie voor de SP in de Nederlandse Tweede Kamer).

"Dat de islam te pas en te onpas wordt betrokken bij allerlei maatschappelijke discussies is niet zozeer te wijten aan opdringerige moslims, maar vooral aan de overheid. Die kijkt steeds naar religieuze organisaties voor antwoorden op maatschappelijke problemen.

Gemeenschapsgeld moet worden ingezet voor het algemeen belang en ter bestrijding van maatschappelijke problemen. Religie is geen verlengstuk van overheidsbeleid. Waarom subsidiëren we taalles of huiswerkbegeleiding of gemeentelijke loketten in moskeeën? Dit zijn bij uitstek zaken die de overheid zélf moet organiseren, op scholen en in gemeente- en buurthuizen die voor iedereen toegankelijk zijn. De overheid heeft niets te zoeken in de moskee en de moskee moet geen rol spelen in het overheidsbeleid. Het loslaten van de scheiding van religie en staat wordt vaak gerechtvaardigd met het argument dat de islam een plek moet vinden in Europa en Nederland. Maar sinds wanneer is het een overheidstaak om religies een plek te geven? De overheid moet religies met rust laten zolang hun volgelingen de rechtsstaat respecteren, veel verder dient de bemoeienis niet te gaan.
"

Geen opmerkingen: