Vandaag wil ik het met jullie hebben over een merkwaardige uitspraak van Raffael Li Preti, Senior Vice-President Retail Operations van Delhaize.
“Delhaize en Sint-Anna delen een opmerkelijk toeval. Ze zagen allebei het levenslicht in 1867. Meer da, 150 jaar later kruisen onze wegen. Wij zien de herbestemming van deze kerk niet als een afscheid van het verleden, maar als een brug naar de toekomst. De indrukwekkende architectuur blijft behouden, het monument blijft toegankelijk en krijgt een functie die past bij de noden van vandaag. Er komt als het ware een ‘marktplein’ onder de gewelven.”
bron: Sabine Van Damme, Sint-Anna voor het laatste open als kerk,
Goed gevonden, maar helaas compleet verzonnen.
De bouwwerken aan de Gentse Sint-Annakerk gingen volop van start na de eerstesteenlegging op 1 september 1853. Op 27 oktober 1862 waren de grote bouwwerken afgerond en werd het gebouw plechtig ingehuldigd en ingezegend door vicaris-generaal De Decker. Op 12 juni 1866 tenslotte wordt de Sint-Annakerk plechtig ingewijd door Mgr. Bracq.
Zo'n verzinsel is gewoon vreemd, want je kan gewoon zeggen, zowel Sint-Anna als Delhaize "zagen het levenslicht in het midden van de negentiende eeuw", desnoods zeg je, "openden de deur in de jaren 1860". Dat zou hetzelfde gevoel weergeven, maar dan zou het ook effectief waar zijn.
In het korte artikel stond ook de vreemde titel "voor het laatst open als kerk". Hetgeen pertinent onwaar is. Sint-Anna is een voormalige kerk. Op het moment dat Delhaize het gebouw in erfpacht kreeg, hield de Sint-Annakerk op kerk te zijn. "Voor het laatst open voor de transformatie", "voor het laatst open zoals ze nu uitziet",... Er zijn veel mogelijkheden.
bron afbeelding: https://press.delhaize.be/nieuw-hoofdstuk-voor-gentse-sint-annakerk-ruim-3500-bezoekers-op-unieke-tentoonstelling
Ik weet niet wat dat is, maar als het over Sint-Anna gaat blijkt iedereen maar van alles uit hun duim te zuigen, waaronder blijkbaar ook data. Heel vreemd allemaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten