12.02.2006

Cadeaus voor VW


706 miljoen euro. Dat is het gigantische fiscale cadeau dat het coördinatiecentrum van VW gekregen heeft sinds zijn oprichting in 1986. Een som die overeenkomt met wat 100.000 werknemers aan belastingen betalen op een jaar.

In naam van de werkgelegenheid voerde de Belgische staat in 1982 het fiscale gunstregime voor de coördinatiecentra in. En er is daar weinig over gedebatteerd want deze onvoorstelbare bepaling werd door een volmachtsbesluit opgelegd (koninklijk besluit dat kracht van wet heeft zonder dat het door het Parlement gestemd wordt).

Een coördinatiecentrum vervult verschillende administratieve en vooral fiscale diensten in het hart van een multinational. Het is in zekere zin de bank van de groep die, tegen intrest, geld leent aan de filialen. De winst die het daaruit haalt is bijna volledig belastingvrij in België. Al meer dan twintig jaar profiteren zo’n 200 multinationals van dat systeem. Een van hen is VW, dat in 1986 het Coordination Center Volkswagen in Brussel oprichtte. De voorbije vijf jaar betaalde dat centrum een gemiddelde belasting van …0,11%. Slik!

De Europese Unie verplicht België dat gunstregime voor coördinatiecentra af te schaffen, omdat het discriminerend is. De regering Verhofstadt heeft dan –nog steeds in naam van de werkgelegenheid - een even hallucinant systeem bedacht: de notionele intresten (fiscale aftrek van fictieve intresten), van toepassing op de winsten vanaf 2006 en later. Het is op maat gemaakt van de coördinatiecentra, maar andere bedrijven – vooral de grotere – zullen er ook voordeel uithalen.


Lees het volledige artikel van Marco Van Hees

Meer over dat fascinerende fenomeen 'coördinatiecentra'

Geen opmerkingen: