12.23.2006

Merkwaardig en demotiverend

Het is bijzonder merkwaardig en demotiverend dat mensen dit ik niet anders kan omschrijven als verzuurden zich blijkbaar verenigd hebben om eens goed te kakken op VVS.
Merkwaardig en demotiverend is ook dat die mensen zich blijkbaar gespecialiseerd hebben in het verspreiden van valse informatie.
Zoals je al eerder kon lezen is loko getrouw aan een jarenlange traditie opgestapt uit vvs. Ditmaal om de algemene vergadering een ander standpunt innam dat zijzelf, dit alles in een discussie over 'levensbeschouwing', een heikel onderwerp dat blijkbaar de gemoederen hoog doet oplaaien bij onze Leuvense vrienden.
De delegatie van de studentenraad van de vub is diezelfde vergadering ook opgestapt, blijkbaar is de tijd van de vrijzinnigheid voorbij en is logolid zijn geen vereiste meer :-)
De studentenraad van de vub heeft de voorbije week als standpunt ingenomen dat in vvs blijven en dat ze engageren om deel te nemen aan de discussie om de interne werking te verbeteren. Zowaar een lovenswaardig standpunt.
Merkwaardig en demotiverend was echter dat er heel wat valse geruchten de lucht werden ingestuurd. Geruchten als zou de hgsr en de studentenraad van de KHMechelen ook wel iets zien in een nieuwe koepel.
Die studentenraden hebben hierop zeer verbolgen gereageerd.

"Persbericht: Hogeschool Gent Studentenraad blijft VVS trouw
Vrijdag 22 december 2006

De Hogeschool Gent Studentenraad (HGSR) betreurt de huidige malaise in de studentenparticipatie op Vlaams niveau. De verdeeldheid die op dit moment heerst, doet enkel afbreuk aan alle goede bedoelingen om de student zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in de Vlaamse Overheid.

De HGSR is niet te spreken over het feit dat ze als één van de dissidenten in de hele discussie wordt aanzien. In enkele media werd de naam van de HGSR verkeerd geciteerd of in de verkeerde context geplaatst. De Algemene Vergadering van de HGSR bevestigt dan ook dat de studenten van de Hogeschool Gent, tot op vandaag, nooit hebben overwogen om uit VVS te stappen. De fractie erkent dat één van haar leden voortijdig is opgestapt uit de laatste vergadering van VVS en dat dit een verkeerde perceptie heeft gecreëerd. Dit opstappen bleek louter om persoonlijke redenen waarna de fractie zich de rest van de vergadering zijn constructieve zelve toonde.

De Algemene Vergadering van de HGSR en de VVS-delegatie blijven dus als één blok optreden. De leden van de AV betreuren ten zeerste dat er leugens zijn verteld en dat de naam HGSR door het slijk is gehaald enkel en alleen maar in een poging om dromen en utopieën van enkelingen te voeden. De HGSR betreurt dan ook de beslissing van LOKO om het schip te verlaten en is dan tevens blij dat VVS van zijn kant de deur op een kier laat. De HGSR is van mening dat het in de toekomst aangewezen is om terug als één groot geheel te acteren in het Vlaamse onderwijslandschap.

Ook in de toekomst zal de HGSR, als derde grootste fractie, zich dus constructief opstellen om van VVS een orgaan te maken dat iets betekent in Vlaanderen. De student moet en zal er wel bij varen. HGSR zal er alles aan doen om VVS zowel intern verder uit te bouwen als extern meer aanschijn te proberen geven. De HGSR blijft in deze optiek VVS trouw.

Voorzitter van de Hogeschool Gent Studentenraad, Pieter Vercammen
"

"Geachte VVS-leden,

Gisteren kreeg ik te horen dat mijn hogeschool, de Katholieke Hogeschool Mechelen, als onderwijsinstelling wordt genoemd die VVS gaat verlaten.

Ik, als chef van het externe beleid van de KHMechelen, heb zulke gesprekken nog nooit gevoerd en verklaar dat zulke uitspraken niet waar zijn. Wij vinden het zeer spijtig dat er studentenraden zijn die het nodig hebben hun av te overtuigen met foute informatie, dat zegt iets over de openheid van die studentenraad en hun geloofwaardgiheid.

De studentenraad van de KHMechelen heeft een eigenheid waarvan wij eisen dat anderen die respecteren. Indien een andere instelling voor ons wil spreken, zal dit alleen ná overleg mét ons gebeuren.

Wij vinden de hele situatie waarin de Vlaamse studentenvertegenwoordiging is terecht gekomen, uiterst triestig en hopen dat de betrokkenen een mogelijkheid vinden om uit deze impasse te komen.

Hoogachtend, Chetan Corten, Chef extern beleid studentenraad Katholieke Hogeschool Mechelen
"

Ook andere studentenraden voelden zich geroepen om te reageren op de hele malaise:

"Beste VVS

In navolging van de HOGent en de KHMechelen willen wij vanuit de XIOS ook onze steun betuigen aan de VVS. Wij staan nog steeds voor 100% achter VVS. Sturax betreurt de tweestrijd binnen de studentenvertegenwoordiging en hoopt dat er zo snel mogelijk een goede oplossing uit de bus komt. Wij zijn altijd bereid om mee te werken aan een optimalisering van de VVS. Volgens ons is opstappen geen goede manier voor een optimalisatie maar het is wel een goed signaal van ontevredenheid. Wij hopen dat dit enkel een signalisering van een probleem is en dat loko en de vub mee naar oplossingen zoeken en hopelijk in de toekomst terug zo actief zijn binnen VVS als in het verleden.
Volgens ons kunnen alle probleempjes opgelost worden door erover te praten.

Prettige feestdagen

Voorzitter Sturax, Fery Vanhemelryck
"

Dit alles is dan weer allesbehalve demotiverend. Het doet bijzonder veel deugd om ook positieve geluiden te horen.
Verzuurden aller strekking blijven zich echter verenigen. Merkwaardig daarbij is dat ze er blijkbaar niet in slagen om te komen tot deftige verbetervoorstellen. Hun 'kritiek' blijft beperkt tot scheldtirades en belachelijke amalganen van reeele en geheel denkbeeldige fouten.

VVS blijft in deze hele kwestie oproepen tot dialoog. En ja, ondanks het feit dat het momenteel vrij demotiverend is, wordt er hard doorgewerkt.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Harko,

naast mijn beste wensen voor het nieuwe jaar, zou ik je ook nog iets anders willen zeggen. Nl. dat ik allerminst een zure pruim ben en geloof in een toekomst. Dat ik kritisch ben, maar geen leugenaar. Waar ik naar zoek (en ik spreek in persoonlijke naam), is een studentenvertegenwoordiging waar iedereen zich in kan vinden. Dat het nu langs deze weg is, heeft met bepaalde omstandigheden te maken. Maar het doel is nog steeds hetzelfde.

Sarah

Kameraad Harko zei

Hellow Sarah, inderdaad zeer beste wensen.
Ik zou er niet aan durven twijfelen dat velen zeer goede bedoelingen hebben. Ik wou gewoon even kwijt dat het bijzonder demotiverend is om te blijven werken in zo'n klimaat.
Je schrijft dat je een 'studentenvertegenwoordiging waar iedereen zich in kan vinden' wil. ok, dat is ongetwijfeld zo, maar ik heb zo mijn twijfels bij de strategie die sommigen, o.a. loko, nu zijn aan't volgen.
Het beeld dat loko ophangt als zouden ze opstappen omdat de raad van bestuur te zwaar gestuurd heeft, is gewoon fundamenteel onjuist. Een verloren discussie in de algemene vergadering is geen reden om boos op te stoppen. Iedereen mag gerust weten dat kameraad harko dit maar kinderachtig vind.
Dat bepaalde mensen er dan een heel verhaal aan ophangen over 'boosaardige bezoldigden' is gewoonweg schrijnend. Ik hoop dat loko eindelijk eens de constructieve weg inslaat en afkomt met realistische verbetervoorstellen. Want de steeds terugkerende verwijten en laster werken serieus op de zenuwen.
Dit gezegd zijnde zie ik, en de rest van het personeel, uit naar een verrijkende discussie en een betere vvs.

Anoniem zei

Het probleem is dat opbouwende kritiek, zowel door studentenraden (bijv. LOKO en GSR de afgelopen jaren) als door individuele personen (zoals ikzelf in mijn nota in 2005 "VVS,
OVERKOEPELING DER VLAAMSE STUDENTENRADEN! PERSOONLIJKE REFLECTIES NA EEN BEWOGEN VVS-JAAR,
HANDVATEN VOOR HET KOMENDE ACADEMIEJAAR") wordt weggelachen of in het beste geval genegeerd. Op Planckaertse wijze is de enige feed back steeds "Wij zijn goed bezig", hetgeen - soyons serieux - nu toch echt wel lachwekkend wordt.

LOKO heeft een na een zoveelste poging opgegeven en het is in die zin nogal makkelijk om hun opstappen volledig te relateren aan één enkele discussie met als gevolg dat jullie de kop weer vliegensvlug onder de grond kunnen steken.

Ik versta ten slotte echt wel dat het demotiverend is wanneer die drie tekstjes annex steunbetuigingen de enige feed back vormen op jullie ronde van Vlaanderen om overal persberichten met steun te verkrijgen.

Hopelijk zorgt 2007 voor een kentering - als het van mij afhangt, vanuit VVS, niet extern - maar dat het met de huidige Raad van Bestuur en staf niet zal lukken, dat is duidelijk.

Kameraad Harko zei

Amai Stijn, wederom zeer opbouwend!
Het kan aan mij liggen maar veel verbetervoorstellen heb ik nog niet gezien. Schrijven dat alles om zeep is en dat iedereen incompetent, dogmatisch en verstard is, dat is helaas geen opbouwend verbetervoorstel. In die 30 maanden die je als referentie neemt heb ik van jou nog maar 1 echt verbetervoorstel gezien. En dat was een voorstel om naast de democratisch verkozen raad van bestuur een soort schaduwbestuur te vormen waarin volgens jouw 'belangrijke figuren' moesten zetelen. Een hoogst democratisch voorstel dat om die reden inderdaad verticaal geklasseerd werd. Voor de rest blijf ik hoopvol uitzien naar verbetervoorstellen.
Dat je blijkbaar vind dat alles om zeep is en dat de huidige ploeg 'onverbeterlijk' is, dat zal ik maar als feestdag-depressie klasseren. Hopelijk brengt het eindejaar wat ontspanning in de zaak. Kerstgroet, Harko

Anoniem zei

Hallo Stijn

Ik wil even nadrukkelijk stellen dat niemand van de VVS contact heeft opgenomen met de XIOS om een bericht naar de AV te versturen. Hans heeft mij wel gebeld om de situatie verder te verduidelijken maar niemand heeft mij gevraagd om onze mening rond te sturen. Het lijkt mij evident dat de voorstanders van VVS hun mening even luid mogen uiten.

Fery

Anoniem zei

Maar enfin, mijn eerste analysetekst stond verdorie vol met verbetervoorstellen!

Zie:

http://studwww.ugent.be/~sbaert/VVS.pdf

Waar jij naar refereert met schaduwfiguren enzo, is gerelateerd aan een ander constructief verbetervoorstel van me, een discussienota over persbeleid:

http://studwww.ugent.be/~sbaert/VVSPersbeleid.pdf


Ik onderschrijf je visie dus volkomen dat het simpel is om af te breken en dat je beter kunt aangeven wat je wil verbeteren, maar ik vind écht niet dat je van mij kunt zeggen dat ik het niet geprobeerd heb.