10.12.2007

regeringsplannen rond asiel en migratie (amai)

De regering-in-spe (waarbij spe blijkbaar zeer ver weg ligt) lanceerde zijn 'Bouwstenen van een globaal, coherent en rechtvaardig asiel- en migratiebeleid' Maar toch wat staat daar allemaal in?! Enkele van de leukste passages:
"De nieuwe regering wil duidelijke afspraken voor meer ruimte op de arbeidsmarkt met
bijzondere aandacht voor de economische migratie."
"Verder komt er een meldpunt voor slachtoffers van schijnhuwelijken en de parketten moeten echt vervolgen, zodat de strafbaarstelling van schijnhuwelijken geen dode letter blijft."
"Voor gezinnen met kinderen wiens asielaanvraag wordt afgewezen wil de nieuwe regering voorzien in een aangepaste opvang van waaruit een humane terugkeer vlot kan worden georganiseerd. Vanuit deze doelstellling wil de nieuwe regering een omgeving die niet traumatiserend is voor de kinderen. Een snelle begeleide terugkeer kan hierbij helpen."
"De regering opteert voor een regularisatiebeleid op individuele basis."
"De nieuwe regering maakt van de nationaliteitswetgeving een hefboom tot integratie."

Uiteraard blijven de reacties niet uit:
Caroline Copers, Vlaams ABVV: Eerst diversiteit op de werkvloer, dan pas nieuwe immigratie.
"De beslissing van de federale regeringsonderhandelaars om nieuwe economische immigratie toe te staan roept heel wat vragen op. Nieuwe immigratie mag werkgevers zeker niet ontslaan van hun verantwoordelijkheid om de bestaande discriminatie op de arbeidsmarkt actief te bestrijden. Die discriminatie leidt er nu vaak toe dat allochtone werklozen geen job vinden. Vooraleer men in het buitenland gaat rekruteren, moet men ernstiger werk maken van diversiteit op de werkvloer." Verder pleiten ze voor Meer transparantie, Meer controle en een Betere bescherming.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: Regeerakkoord: vernieuwend maar teleurstellend.
"Vluchtelingenwerk Vlaanderen ziet in het oranje-blauwe akkoord over asiel en migratie een aanzet tot een ernstige en vernieuwende aanpak in het asiel- en migratiebeleid. Het akkoord is tegelijk teleurstellend op de twee meest cruciale punten. Voor de regularisatie komen er geen criteria in de wet en slechts heel misschien een Commissie. De mogelijkheid om kinderen op te sluiten blijft overeind. Oranje-blauw legt de massale steun vanuit publieke opinie en middenveld naast zich neer voor de regularisatie van goed geïntegreerde mensen zonder papieren en tegen de opsluiting van kinderen."

Het MOC, de franstalige Christelijke Arbeidersbeweging noemt het akkoord een pleister op een houten been.
“Deze maatregelen zijn een doekje voor het bloeden: op de echte uitdagingen van de migratie wordt geen antwoord geboden.”

Kerkwerk Multicultureel Samenleven noemt het Onduidelijkheid troef.
“Wat we precies zullen krijgen is nog heel onduidelijk."
“Wat het echt wordt is nog onduidelijk. Vandaar dat wij zeggen: geen champagne, maar wel koffie om te gaan werken aan een goed verstaan en een goed uitwerken van wat er nu op tafel ligt.”

Selma Benkhelifa, advocate bij het Progress Lawyers Netwerk reageert zeer teleurgesteld:
"Al wat onder de vorige regering slecht liep, blijft slecht lopen: dezelfde vage criteria, hetzelfde uitblijven van een onafhankelijke commissie, eenzelfde willekeur van een minister die op zijn eentje over dossiers beslist."

De PVDA klaagt het feit aan dat de strenge nationaliteitswet vooral de zwakkeren zal treffen.

Ik hou mijn hart vast voor wat er uiteindelijk zal komen. In de tussentijd kan ik nu iedereen oproepen om deel te nemen aan de nationale manifestatie volgende week zondag in Gent.

"Met de verkiezingen en met de daaropvolgende moeilijke regeringsonderhandelingen is het momenteel redelijk stil geworden rond de regularisatie van mensen zonder papieren. Alhoewel de problemen van de mensen zonder papieren niet verdwenen zijn, is het moeilijk om de aandacht van de media en van de politici bij de zaak van de mensen zonder papieren te houden.

Een mobilisatie van de mensen zonder papieren en van de vele Belgen die hen steunen is noodzakelijk, om ervoor te ijveren dat een ruime regularisatie uitgevoerd wordt door de nieuwe regering. Een ruime regularisatie is immers een noodzakelijke oplossing voor de problemen waarmee mensen zonder papieren momenteel geconfronteerd worden, maar kan ook de toekomstige welvaart van België en Europa verzekeren, zoals onder meer de zelfstandigenorganisatie UNIZO reeds benadrukte."

Praktisch:

Zondag 21 oktober 2007 - 14u W. Wilsonplein (de Zuid lijk da we zeggen)

Geen opmerkingen: