4.22.2008

Komt het busje wel zo?

Voor zij die er aan zouden twijfelen: 'Openbaar vervoer minder betrouwbaar door marktwerking'.
De herauten van de vrije marktwerking zouden het niet graag horen maar in Nederland spreken de feiten voor zich. Het openbaar vervoer is niet gebaat bij vermarkting, privatiseringen en concurrentie.
In Nederland zijn ze die weg opgegaan en het openbaar vervoer is er niet, ik herhaal niet op vooruitgegaan, integendeel. Ook de prijzen zijn trouwens niet gedaald. 'Het openbaar vervoer is door de toegenomen concurrentie veel minder betrouwbaar geworden.' Zo stelt het Wetenschappelijk Bureau van de SP. 'De keuze van de politiek voor meer marktwerking heeft geleid tot veel onzekerheden voor reizigers en personeel. Lijnen sluiten minder goed op elkaar aan, veranderen sneller en er vallen vaker bussen uit.'

Het Wetenschappelijk Bureau van de SP heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de marktwerking bij de bussen sinds 2001. Niet alleen is gekeken naar de financiƫle gevolgen van het aanbesteden, maar is ook naar de daadwerkelijke gevolgen voor reizigers en personeel. Het volledige rapport lees je hier.

Geen opmerkingen: