6.06.2008

links front

Een idee dat regelmatig opduikt, een progressieve frontvorming als antwoord op de Forza Flandria's van deze wereld, werd vandaag andermaal gelanceerd door Wouter Van Bellingen van Vlaamse Progressieven (spirit voor de vrienden).
"Willen we echt het Vlaanderen van de Dewinterkes, de Dedeckerkes en de De Weverkes? Of willen we daar een positief verhaal tegenover stellen? Het is tijd om de ego's opzij te schuiven en de sprong te wagen. Ik nodig Groen!, sp.a, PVDA en Cap uit om rond te tafel te gaan zitten en samen een project uit te werken. Want in ons eentje krijgen we onze boodschap duidelijk niet verkocht."
"Dat kan in een groot kartel, via stembusakkoorden of via lijstenverbindingen. Maar het belangrijkste zijn niet de postjes, wel de vraag waar we met Vlaanderen naartoe willen. Daarna kunnen we zien hoe we er moeten raken. De eerste stap is dat we met elkaar beginnen te praten en ons verenigen rond een gezamenlijk project."
"Als ik al onze partijprogramma's lees, zie ik verschilpunten maar ook veel overeenkomsten. Daar moeten we voor gaan om weerwerk te bieden aan de bullebak- en testosteronpolitiek van de rechterzijde. De mensen willen een positief verhaal horen. Dat project moeten we nu samen schrijven." Zo tekende de Morgen op.
Een zeer interessant voorstel me dunkt, uiteraard is het voornaamste dingen zoeken waar we op een positieve manier samen aan kunnen werken. Na de verkiezingen vorig jaar lanceerde Peter Mertens als een gelijkaardige oproep, links in het offensief: "Laat ons samen in het offensief gaan rond een aantal concrete themata en eisen. Laten we niet achteruitgaan voor rechts, maar zélf proberen de agenda te bepalen." "Wij pleiten voor een breed links offensief rond concrete voorstellen. Wij reiken de hand aan alle sociale krachten binnen SP.a en Groen!. Laten we samen de agenda bepalen."
De eerste reacties gaan dezelfde richting uit.
Mieke Vogels van Groen! gaf volgende reactie: "We moeten aan de linkerzijde voorbeelden uitwerken van hoe het anders kan en op die manier hoopvolle alternatieven aanbieden."
Peter Mertens van de PVDA volgt Vogels hierin.
Wij willen het voorstel concreet maken. De mensen hebben in eerste plaats nood aan verandering in de praktijk. Aan een oplossing voor het koopkrachtprobleem bijvoorbeeld. Steeds meer mensen komen aan onze mouw trekken met de pijnlijke boodschap ‘op het einde van mijn inkomen heb ik steeds nog een stukje maand over’. Laten we een positieve frontvorming realiseren rond de eis om de BTW op elektriciteit en gas te verlagen van 21% naar 6%. Die eis komt al een deel tegemoet aan het koopkrachtprobleem, er bestaat een heel breed draagvlak voor en de eis zal tot slot ook volgende week weerklinken in de syndicale actieweek voor meer koopkracht.
Natuurlijk zijn we bereid om ook over andere actiepunten te praten. Wij denken dan aan de afschaffing van de notionele interestaftrek, de herziening van het beheersakkoord van de post, om de postkantoren open te houden en het behoud van een sterke federale sociale zekerheid. Toch lijkt het ons belangrijk met één speerpunt te starten, om als links ook een concrete overwinning te boeken.
In een persmededeling kondigt de PVDA alvast aan dat er zaterdag rond de tafel wordt gezeten door PVDA-voorzitter Peter Mertens en Wouter Van Bellingen.

2 opmerkingen:

S- zei

De vraag is natuurlijk of dat kartel progressief links (richting Vl.Pro en socialisten als Vandenbroucke en Vande Lanotte; moderniserend, pragmatisch, vooruitstrevend, toekomstgericht) of conservatief-dogmatisch links zou worden op sociaal-economisch gebied. Volgens mij zijn die strekkingen niet te verenigen (en de gerelateerde kiezersgroepen zeker niet ook niet). In 2007 stemde ik voor de senaat SP.a (en voor de kamer CD&V) o.w.v. de moderne arbeidsmarktvisie van Vande Lanotte. Ik kan niet geloven dat CAPenal daar ook zouden achterstaan.

S- zei

... en Bettina Geysen denkt er blijkbaar hetzelfde over. Vl.Pro zou elke geloofwaardigheid verliezen, mochten ze het voorstel van CAP steunen wat betreft de gemeenschappelijke steunverlening aan de vakbondsacties van volgende week...