8.04.2010

Iedereen Glenn Beck!

iedereen die de Amerikaanse politiek en de media een beetje volgt heeft de figuur Glenn Beck ongetwijfeld al tegengekomen. Die man is fantastisch, een radiopresentator en de host van zijn eigen actualiteitenprogramma op Fox News (hoe kan het ook anders), een voormalig junkie en Mormoon, auteur van talloze boeken. Zijn shows zijn werkelijk hilarisch, moest het niet zo intriest zijn. Hij is een aartsreactionair en werkelijk geobsedeerd door alles wat ook maar zou kunnen lijken op iets progressief. Hij is uiteraard ook ten zeerste islamofoob.
Het leukste aan Beck is zijn tirades over allerlei boosaardige complotten, die 'de media' aan het publiek wil verkopen. Fascinerend dat soort extreem-rechts 'anti-establishment'-discours.

Een paar voorbeelden:

islamofobie op zijn best: Glenn Beck samen met Ayaan Hirsi AliGlenn Beck onthult: klimaatverandering is een complot!Onze eigen extreem-rechtse populisten kunnen nog heel wat van hem leren.
Gelukkig zijn er nu handige hulpmiddelen te verkrijgen. PoliticalHumor ontwikkelde de 'Conspiracy Theory Generator'. Een uitstekende complottheorie is maar een muisklik weg.Uiteraard heeft een goeie extreem-rechtse demagoog ook een goeie speechwriter nodig. Geen nood ook daar is aan gedacht, vanaf nu krijg je rake citaten dank zij de 'Insane-O-Matic Quote Generator', fantastisch toch!
Ziezo, dames en heren extreem-rechtse populisten en demagogen-in-spe, nu veel oefenen, thuis, in de spiegel.

Voor de liefhebbers van de betere tirades: Obama communist! de familie van Obama communisten! zijn jeugdvrienden communisten! zijn schoolvrienden communisten! Overal communisten!


Het triestigste is natuurlijk dat deze complete zot nogal wat kijkcijfers haalt en zijn tirades over het publiek kan uitstorten. Het politieke klimaat in de VS wordt er niet gezelliger op.

2 opmerkingen:

Jeroen zei

Glenn Beck is een zot, maar Ayaan Hirsi Ali strijdt vooral tegen de politieke islam. Ze is soms erg ongenuanceerd, maar gezien haar achtergrond is dat ook niet vreemd.

Kameraad Harko zei

Het spijt mij dat ik het moet zeggen, maar Ayaan Hirsi Ali is zo islamofoob als ze groot is (en haar levensverhaal is daarbij geen verzachtende omstandigheid).
Hirsi Ali maakt niet eens het onderscheid tussen 'islam' an sich en 'politieke islam' zoals jij stelt. De islam op zich is de vijand. Een voorbeeld:

"Het is heel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de leer van de islam, het ideeĆ«nstelsel, en de moslims als individuen. Sommige mensen zijn moslim in naam omdat de hele familie dat is, maar van de koran of het leven van Mohammed weten ze niet veel. In Amerika noemen we mensen die alleen nog op de feestdagen christelijk zijn ‘Christmas and Easter Christians’; zo heb je ook ‘Christmas and Easter Muslims’. Maar de leer van de islam, en met name de politieke kant (de jihad, dat wil zeggen de verspreiding van het geloof en wie dat niet wil aanvaarden moet dood), en de sociale kant (de man-vrouw verhoudingen binnen het gezin) en de sharia, die zijn volledig onverenigbaar met het liberale waardenstelsel. Mensen zeggen dan tegen mij: ‘Maar de islam kan ook een Europese islam worden, net zoals communisten van vroeger nu sociaal-democraten zijn geworden.’ Maar dan zeg ik: Karl Marx was een mens. Zijn teksten konden geredigeerd worden. De islam kan niet geredigeerd worden, want zodra je dat doet ben je een afvallige. Wij hebben de taak om de rechtsstaat te verdedigen en de moslims die hier wonen daarin te socialiseren."

"Er is de islam, die als politieke leer pleit voor het invoeren van de sharia. Ga naar Iran, naar Saudi-ArabiĆ«, en zie waar het toe leidt. Het begrip ‘islamisme’ is verzonnen door westerlingen. Moslims zien zichzelf niet als ‘islamist’, maar als moslim. Je bent moslim of geen moslim. Maar alsnog moeten we de gelovigen niet verwarren met de politieke leer. Kijk, mensen zijn gewend om slechte gedachten aan te hangen. Ooit waren veel mensen bijvoorbeeld communist. Maar gelukkig heeft de mens ook een dynamische geest, en kan hij van gedachten veranderen. Ik heb daarom het vertrouwen dat al die miljoenen moslims zich ooit gaan bevrijden van de onwetendheid en met name van de angst. De hele leer is gebaseerd op angst en terreur, dan wel fysiek toegepast, dan wel in het vooruitzicht gesteld in het hiernamaals."

(Liberales http://www.liberales.be/interviews/ayaanbrussel)