9.16.2010

naar een Sociaal Front

Communautaire crisissen, to splits or not to splits, BHV, who the fuck is BHV, ...
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan het allemaal niet meer volgen. Bemiddelaars, preformaties, verkenners, mineurs, sergeanten, en weet ik veel wat allemaal nog. Ik ben niet meer mee, en eerlijk gezegd ik wil ook helemaal niet mee zijn met die ballonnetjes, stoere praat en Vlaamse Fronten.
Er lijkt helemaal niet te gebeuren en inderdaad er gebeurd weinig. Wat wel gebeurd is de bewuste (en expliciete) verrotting, het opzetten van mensen tegen elkaar en het voorbereiden van een hele reeks neoliberale maatregelen.
Het land (jawel, België) wordt meegesleurd in een negatieve spiraal waarbij onder het mom van 'Vlaming' zijn een reeks maatregelen worden doorgedrukt die (letterlijk) geschreven worden door Voka en andere neoliberalen.

Tegen al het geweld van het Vlaamse Front moet dringend een Sociaal Front opgebouwd worden.
Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, vertelt hier deze week meer over in het weekblad Solidair. Enkele treffende passages:

"De eerste vraag is wie de dans leidt. Er zijn krachten die menen dat ze in een onafhankelijk Vlaanderen gemakkelijker de vakbondsmacht kunnen breken en hun asociale agenda doordrukken. Dat is het Vlaanderen van patroonsorganisaties als Voka, en van banken zoals de KBC. Voor hen moet het brugpensioen worden afgebouwd, moet de arbeidstijd op jaarbasis worden berekend – dat betekent de ene dag 11 uur werken en de volgende dag 4 uur aan het werk, moeten de anciënniteitsschalen worden afgeschaft – want oudere mensen zijn niet meer zo productief zeggen ze, moet de interimarbeid veralgemeend worden, moeten werkloosheidsuitkeringen beperkt worden in de tijd, moeten de wachtuitkeringen voor jongeren worden afgeschaft, moet de vennootschapsbelasting nog worden verlaagd, en ga zo maar door. Wat je dan krijgt, en daar moet niemand aan twijfelen, dat is de Nieuwe Vlaamse Armoede. Dat is de werkelijke betekenis van het letterwoord N-VA."

Nieuwe Vlaamse Armoede

"Het N-VA-programma is gewoon een doorslagje van het agressieve en neoliberale programma van Voka. De N-VA voegt daar een element aan toe: ‘de identiteit’. “Identiteit geeft een antwoord op de vraag wie behoort tot het volk en wie niet,” schreef Bart De Wever. Herinner je zijn uitspraak over Herman De Croo: “Het is niet omdat die man Nederlands spreekt, dat hij een goede Vlaming is.” Voortaan zal de N-VA bepalen wie de ‘goede Vlamingen’ zijn. Dat zijn niet de syndicalisten die zich verzetten tegen de Voka-plannen. Dat zijn niet sportlui zoals Kim Gevaert die destijds de petitie van Red de Solidariteit ondertekende. Dat zijn niet muzikanten zoals Clouseau die volksgevaarlijke liedjes als ‘Leve België’ zingen. Dat zijn mensen die braaf en kritiekloos achter de topmanagers van KBC, Alcatel, Bayer of de Vlaamse betonlobby lopen."

"De vraag is in de eerste plaats welke toekomst en welk Europa wij willen. Willen wij een Europa waar de almacht van de Voka-baasjes en het egoïsme als ideologie hoogtij vieren en waar alle solidariteit wordt doorbroken? Dan moet je volop de splitsing steunen. Maar als je een oplossing wilt voor de economische, sociale en ecologische crisis, als je een socialistisch Europa wil, dan is de scheuring van ons landje het slechtste wat kan gebeuren."

"Er zijn vandaag een aantal realisaties in ons land, die belangrijk zijn voor een maatschappij van de toekomst. Bijvoorbeeld de sociale zekerheid. Dat is een verworvenheid van de gezamenlijke arbeidersbeweging uit heel het land. Ten tweede is er het feit dat België een multi-nationaal land is. Dat is een sterk punt in een toekomstig socialistisch Europa, dat niet anders dan multi-nationaal kan zijn. En tot slot is er Brussel, een tweetalige, multiculturele en unitaire hoofdstad. Die punten zijn meteen ook de achillespezen van de separatisten. Ze zijn als de dood voor een ‘sociaal front’ dat de sociale zekerheid verdedigt. Ze hebben geen enkele oplossing voor Brussel, behalve dan het ‘chirurgisch uit elkaar snijden’ van de hoofdstad, zoals De Wever dat noemt. Wel, je kan geen grootstad chirurgisch uit elkaar halen. Tenzij je een burgeroorlog wilt, natuurlijk."

"Ik ben ervan overtuigd dat er een silent majority is die er absoluut tegen is dat het land in twee of in drie wordt gekapt. Het komt erop aan de stille meerderheid opnieuw een stem te geven"


"Los van de politieke krachtsverhoudingen wil ik iedereen deze vraag stellen: ben jij ervoor dat de gezondheidszorg afhangt van de dikte van je portemonnee, of van de taal die je spreekt? Vind je dat je meer toegang moet hebben tot gezondheidszorg, onderwijs, pensioen… omdat je in hetzelfde land vijftig kilometer noordelijker woont dan je collega? Ben je ervoor dat interimarbeid en onderbetaald werk de norm worden? Ben je ervoor dat er een veralgemening komt van een complete flexibiliteit, zodat je de ene week 70 uren en de andere 20 uur werkt? Ben jij bereid om de tanden van je kinderen te laten verzekeren, omdat je anders de tandheelkunde niet meer kan betalen?

Op al die vragen zeggen de loontrekkenden, en dat is toch 75% van de bevolking, heel duidelijk neen. Zowel in Aarlen als in Brussel en Turnhout. Zij willen een degelijk sociale zekerheid, behoorlijk werk, goed onderwijs voor hun kinderen… Ofwel bouwen we samen aan een breed sociaal front, ofwel gaan we naar de splitsing van het land en krijgen we de nieuwe Waalse, Vlaamse en Brusselse armoede. Ik ben er ook van overtuigd dat er in ons land een silent majority is die er absoluut tegen is dat het land in twee of in drie wordt gekapt. Het komt erop aan de stille meerderheid opnieuw een stem te geven."

"We willen in de eerste plaats in heel het land meetings organiseren rond de inzet van de staatshervorming en de verdediging van de sociale zekerheid. We denken dat er vooral nood is aan informatie, tegen de desinformatie die de kerkklokken van vandaag, de mediaklokken, oorverdovend over ons uitstorten. We hebben daar een uitstekende brochure over klaar. Daarnaast willen we meewerken aan grotere initiatieven voor de eenheid. Met een sociaal programma. Eenheid om ervoor te zorgen dat de werkende mensen de crisis niet dubbel betalen. Eenheid om de miljonairs te doen betalen. Dat was ook de inzet van onze campagne voor de miljonairstaks. De vermogensbelasting is intussen door de congressen van het ABVV en van het LBC goedgekeurd en het Financieel Actie Netwerk wil op 29 september samen met het ABVV en het ACV ook een grote actie op het getouw zetten om het grote geld niet te laten ontsnappen."

en natuurlijk:

Geen opmerkingen: