8.11.2011

"de redelijkheid wordt bedreigd door nihilisten en bange dorpelingen"

Maarten van Rossem is een fanatieke tegenstander van populisme. Zijn geheel eigen stijl zorgt voor lezenswaardige lectuur. In dit artikel trekt hij ten strijde tegen politici in traditionele partijen die 'de kiezer' gelijk geven en kritiekloos de centrale stellingen van populisten overnemen in naam van 'de wil van de kiezer'. Een artikel met ook wat lessen voor onze eigen politieke toestand. Enkele uittreksels:


Wanneer de domste kiezers zouden menen dat de aarde plat is, dan leggen Opstelten en Verhagen niet uit waarom dat een waanidee is, integendeel, zij hebben er begrip voor en waarschuwen hun kiezers bij verre reizen toch vooral op te letten dat ze niet over de rand vallen. Zo wordt de democratie gegijzeld door de doodsnood voor de domste kiezer en door politici die onder alle omstandigheden bereid zijn de domste kiezer naar de mond te praten, of die, erger nog, het volledig eens zijn met het obscurantisme van die kiezers. Dat betekent onvermijdelijk dat het vrijwel onmogelijk wordt om het noodzakelijke en verstandige beleid te voeren.

We zien dat zowel in de Verenigde Staten als in de Europese Unie. De psychopaten van de Tea Party genieten de sympathie van niet meer dan 20 procent van het Amerikaanse electoraat. Hun vertegenwoordigers in het Huis van Afgevaardigden hebben er echter door hun terroristische chantagepolitiek voor gezorgd dat de Verenigde Staten hun AAA-status hebben verloren, terecht hebben verloren overigens. Zij waren graag bereid de kredietwaardigheid van de VS op het spel te zetten om hun zonderlinge, fundamentalistische opvattingen door te zetten. Het was weer een nieuw dieptepunt in de aftakeling van het Amerikaanse politieke systeem.


Zo wordt de redelijkheid bedreigd door voorheen bange nihilisten en bange dorpelingen. Als de democratie zich blijvend laat gijzelen door de domste kiezers en de politici die met die domheid meegaan of haar zelfs ten eigen bate aanwenden, dan ziet het er slecht uit!


Het artikel is vrij neerbuigend geformuleerd en roept op om meer durf te hebben om onpopulaire maatregelen door te drukken. Een redenering waar je uiteraard ook heel wat bedenkingen bij kunt formuleren. Maar punt blijft dat een minderheid het politieke discours veel te vaak domineert, als dat discours maar van het juiste -rechtse- hout gesneden is tenminste.

Dit is de zetelverdeling na de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Het is vooral de extreem-rechtse PVV die het politieke discours overheerst. En bv niet de SP die met 15 zetels vijfde grootse partij is.

Geen opmerkingen: