9.20.2011

Vredesweek


Kameraden en vrienden, de week van 21 tem 2 oktober 2011 is het Vlaamse Vredesweek.

De centrale eis dit jaar: "Voor een sterk internationaal verdrag rond wapenhandel ter bevordering van de millenniumdoelstellingen."We dromen van een wereld vol „Cultuur van Vrede‟ en zonder wapens. In de huidige context is er echter in eerste instantie nood aan een zeer strikte internationale regelgeving rond de wereldwijde wapenhandel. Tot op heden komen wapens terecht op plaatsen waar reeds geweld is en bovendien wakkeren zij dit geweld nog aan. Ze komen ook in kwetsbare gebieden, waar het geweld losbarst door het feit dat zoveel wapens binnen handbereik zijn.
De meeste van deze wapens zijn “kleine en lichte wapens”.

Zowel de productie als de handel moeten zoveel mogelijk verminderen. Hoe minder wapens geproduceerd worden, hoe minder er in illegale circuits terechtkomen.
Hun impact is immens en onmenselijk.
Ze staan de ontwikkeling van landen in de weg en bemoeilijken de realisatie van de
millenniumdoelstellingen. Door gewapend geweld wordt de medische zorg nog meer overbelast waardoor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en kinderen onvoldoende zorg krijgen, of waardoor mensen moeten vluchten naar gebieden waar voedsel nog schaarser is.
Een internationaal verdrag dat de controle op de wapenhandel versterkt, is dus meer dan nodig. Op dit moment onderhandelen de staten binnen de VN over zo‟n verdrag. We willen met deze campagne de puntjes op de i zetten. We willen namelijk niet eender welk verdrag. Het moet alomvattend zijn en met duidelijke uitgebreide ethische criteria. Een onvoldoende sterk verdrag zou het reĆ«el risico inhouden dat tal van wapenleveringen door de mazen van het net glippen en dat heel wat menselijke noden in de lijn van de millenniumdoelstellingen ook geen voldoende antwoord kunnen krijgen.


Een eis die compleet logisch lijkt. Maar die toch nog altijd gesteld moet worden. Het is toch hallucinant dat een dergelijk verdrag er nog niet is.

Geen opmerkingen: