10.19.2011

het rendement van de 'miljonairstaks'

Kameraden en vrienden,

in deze tijden van besparingen en vooral dreigende besparingen (waarom denk je dat de onderhandelingen zo lang aanslepen, niemand wil de hete aardappel) is het belangrijk om een indrukwekkend alternatief in de verf te zetten.

Een belasting op de grote vermogensDe PVDA heeft alle argumenten voor een 'miljonairstaks' eens op een rijtje gezet.

Een belasting op de vermogens boven de 1 miljoen euro, bovenop een eigen woning van boven de 500.000 euro.

Een belasting van 1% voor de vermogens boven de 1 miljoen euro, 2% voor de vermogens boven de 2 miljoen euro en 3% voor de vermogens boven de 3 miljoen euro.

Dit gaat voor alle duidelijkheid over de 2% grootste fortuinen van het land en over 88.000 gezinnen.

Een dergelijke 'belasting' van 1, 2 of 3% levert de Belgische staat 8.724.100.000 euro op.

Lees de volledige studie van Marco Van Hees.

Wordt fan van de Miljonairstaks.

1 opmerking:

Anton zei

Jullie willen alle vermogenscomponenten belasten, ook die componenten die 'vast' zitten, dat klopt toch? Dus als een vermogen bestaat uit een paar grote kunstobjecten of andere roerende zaken, wilt u deze gaan waarderen (hoe?) en belasten, ook als de belaste 'miljonair' het contante geld niet heeft. Dan moet hij maar spullen in de uitverkoop zetten, wat jullie betreft(?) Hetzelfde geldt voor een hoog gewaardeerde eigen woning? Allemaal erg onpracktisch en moeilijk uitvoerbaar. Want elke vermogenscategorie moet dan in een kadaster. En jullie denken echt dat de vermogenden daaraan gaan meewerken? Hun bezittingen zijn voordat u het weet het land uit. Jullie zijn echt 'grenzeloos' naief.

Ik ben voor een tax shift, maar jullie ondergraven deze met jullie voorstellen. Vergeet niet dat kapitaal mobiel is. Het is vertrokken voordat je het weet. Jullie politieke voorgangers probeerden dit te voorkomen, met prikkeldraad, mijnenvelden en alle andere denkbare dwangmaatregelen, maar -kameraad- het lijkt me tactisch beter dat je je voorlopig als democraat blijft vermommen.

Een vermogenswinstbelasting (op gerealiseerde winsten lijkt me beter en ook goed realiseerbaar. De contanten zijn beschikbaar (moeten dat zijn). De tarieven mogen progressief, vrijstellingen voor de kleine tot middelgrote spaarder en de kleine erfgenaam. De eerlijkheid gebiedt dat je vermogensverliezen dan zou moeten mogen aftrekken, maar de aftrekposten zou je voor vermogens boven bepaalde grenzen kunnen beperken.

Voldoende mogelijkheden, die jullie niet zullen (willen) benutten. Jammer is dat. Maar jullie bijten jullie vast in de eigen voorstellen. Voor de kapitalisten geldt dat winst boven de mens gaat. Voor jullie is dit maar al te vaak de ideologie, die practische en haalbare oplossingen in de weg zit.