3.13.2015

De Groote Klassenoorlog - imperialisme, toen en vandaag

We kunnen er niet onderuit, de grote herdenking van 100 jaar Groote Oorlog blijft (gelukkig) voortduren. Er worden regelmatig zeer boeiende activiteiten georganiseerd. Vanavond, 13 maart, kun je naar een interessante avond rond het nieuwste boek van Jacques Pauwels.

De Groote Klassenoorlog '14-'18 is een echte aanrader. Op een zeer toegankelijke manier, zoals we van Uitgeverij EPO gewend zijn, worden de mechanisme achter de eerste wereldoorlog bloot gelegd. We lezen hoe een kleine elite hun politieke en economische macht wil behouden en liefst nog uitbreiden. We lezen hoe de eigen bevolking en de eigen soldaten als gevaar werden gezien.
Het boek is doorspekt met prachtige stukjes frontpoëzie en je krijgt een aangrijpend beeld van de onvoorstelbare en onmenselijke gruwel.

Het boek is prachtig maar heeft een groot nadeel, zijn omvang. Regelmatig worden punten samengevat en herhaald, wat de lengte niet ten goede komt. En om het pas echt erg te maken, we krijgen er een annex bovenop, een samenvatting van het boek van Bruno Yammine. Diens boek, Drang nach Westen. De ideologische basis van de Duitse Flamenpolitik (1870-1914) , verdient het evenzeer om gelezen te worden, maar is helaas een uitgegeven studie, dus tamelijk ontoegankelijk voor de geïnteresseerde leek. Dus een goed idee om het samen te vatten, maar geen goed idee om het op te nemen in een op zich al dik boek.

Het zal ongetwijfeld een zeer boeiende avond worden: Jacques Pauwels in gesprek met Ludo De Brabander, doorsneden met poëzie door de enige echte Dichter des Vaderlands.

 

Dus vanavond, 19u30, Ons Huis - Vrijdagsmarkt. Een organisatie van PVDA Gent, Vrede Vzw, Intal en EPO uitgeverij.

Geen opmerkingen: