3.13.2019

Gent zonder Bourgoyen, Patershol of Gravensteen

Maandag was er in de commissie cultuur, feesten en sport ruim tijd uitgetrokken voor het dossier Sint-Anna. Er was toelichting door vicaris De Jonghe, namens het Bisdom Gent en er was toelichting door een woordvoerder van Delhaize.
Je kunt de zitting hier herbeluisteren. Ik kan het alleen maar aanraden. Er was namelijk ook tijd uitgetrokken voor de zogenaamde SOS Sint-Anna-actiegroep. En die lieten zich weer van hun meest fantastische kant zien.
Vandaag heb ik enkel tijd om er een enkele parel uit te lichten.

Een woordvoerder van de groep declameerde volgende openingszin: 'Stel u even voor: een Gent zonder Bourgoyen, zonder Patershol of zonder Gravensteen. ...”

Beweren dat de Sint-Annakerk gaat verdwijnen is demagogie en paniekzaaierij.
Het is niet omdat er in het Gravensteen niet meer gemarteld wordt, dat er geen Gravensteen meer is, het is niet omdat er geen stadswachten in het Belfort meer zitten dat er geen Belfort meer is en zo kunnen we nog even doorgaan. Het is niet omdat een gebouw verandert van functie dat het ook verdwijnt. Een kerk of kapel verdwijnt niet uit het stadsbeeld omdat er geen mis meer in gelezen wordt. Dat zou metafysica van een hoog niveau zijn. De Franciscanerkerk aan de Oude Houtlei staat er nog steeds, ga gerust kijken. Het is niet omdat er geen missen meer plaatsvinden dat de kerk verdwijnt uit het straatbeeld. Je kan er je beentjes onder tafel schuiven, uitstekend eten en er een wijntje bij drinken en nog steeds staat die kerk er.
Je kan in Gent kleren kopen, eten en drinken, fitnessen, les volgen of les geven, naar tentoonstellingen kijken, naar recepties gaan, je fiets parkeren, naar theater kijken, naar een veiling gaan,wonen en je kind circuskunstjes laten doen in voormalige kerken en kapellen. Deze gebouwen maken overduidelijk nog steeds deel uit van het straatbeeld.

Blijkbaar is de zogenaamde SOS-actiegroep er van overtuigd dat er een gapend gat gaat liggen aan het Sint-Annaplein als het Consortium Markthal het beheer overneemt. Een heel merkwaardige manier van redeneren.


Waarom het gebouw dan niet zou verdwijnen als ZIJ de boel overnemen moet je mij niet vragen. Ik versta de logica achter het verdwijnen al niet, laat staan dat ik de logica zou begrijpen achter een niet-verdwijnen. De actiegroep wil immers zelf de kerk in handen krijgen, om er 'concerten' te geven en een 'stilteruimte' en drie euro entree-geld te vragen. De actiegroep wou eerst dat 'de burgemeester' de kerk verkocht aan 1 euro, nu verspreiden ze filmpjes waarin de kerk te koop wordt aangeboden voor 'not to much money, maybe half a milion'.

Beweren dat de Sint-Annakerk gaat verdwijnen is demagogie en paniekzaaierij. Beweren dat de Sint-Annakerk gaat verdwijnen als jij haar niet krijgt is compleet bizar en tamelijk hysterisch. 


Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: