8.11.2023

kerknet brengt doorbraak

Kerknet maakt een advertentie op sociale media om een column in de kijker te zetten van het extreem-rechtse Doorbraak.
 
 
 
Doorbraak is een opiniesite van uitgesproken rechtse, vlaamse signatuur. Zoals ze het zelf beschrijven "Wij brengen toegevoegde waarde in Vlaanderen. Vlaams, niet politiek correct, en al zeker niet woke." Als iemand over "woke" begint, dan weet het eigenlijk al. "niet politiek correct" is newspeak voor 'tamelijk openlijk racistisch'.
 
 
Blader gerust eens door Doorbraak, met vandaag in de kijker een dubbelinterview met Wim en Sam Van Rooy, met de subtiele titel: ‘Je moet de islam niet integreren, maar bekampen’.
Dit is geen site die aansluit bij de christelijke waarden die kerknet zou moeten promoten. Deelnemers genoeg die een interessante getuigenis konden brengen. Journalisten genoeg die een interessante tekst konden brengen. Maar Bauwens schreef de tekst niet als "journalist" maar als opiniemaker. Opiniemaker van een zeer uitgesproken signatuur.
 
 
Welke opinie geeft hij? Ik neem hier zijn belangrijkste punt. 
 
De WJD beleven, doet me beseffen dat wij Vlaamse christenen te braaf en te stil zijn. We zitten stillekes in onze kerken te wachten op betere tijden. We moeten durven buitenkomen en getuigen. Onze plaats als christen durven innemen in de maatschappij. Wat houdt ons eigenlijk tegen?
Als ik hier rondkijk, krijg ik de indruk dat het anders is op andere plaatsen. De jongerenwerking van de Kerk in Rijsel heeft eigen vlaggen, T-shirts en ze zijn met 650 in Lissabon. We moeten toch eens kijken hoe ze dat daar doen. Maar ons ook eerlijk de vraag stellen … steunen wij eerlijk in de Kerk nieuwe initiatieven van jongeren of hun begeleiders? Of schepen we ze af met dé dooddoener: dat lukt nooit!? Ik ben hier tot het inzicht gekomen dat ook ik daar schuld aan heb op de plaatsen in de Kerk waar ik actief ben.
 
 
De kerk moet meer naar buiten komen en zichtbaar zijn. Een oud extreem-rechts talking point. Met vlaggen en t-shirts roepen dat we christen zijn. Dat klinkt stoer en goed. Maar laten we het vooral niet over de inhoud hebben. Extreem-rechts schuimbekt als de paus de puntjes op de i zet over de christelijke normen en waarden. Openheid, solidariteit en gastvrijheid. Met open armen vluchtelingen en zij die lijden ontvangen en omarmen. Vooraan staan in de strijd tegen de klimaatverandering. Doorbraak heeft het niet voor vluchtelingen en doorbraak is veel dingen maar geen bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Solidariteit met de armsten? Doorbraak zou niet aan dezelfde kant staan.
 
En toch vond kerknet het nodig dit door middel van een betaalde advertentie in de kijker te zetten.
 
Ik heb op zich niets tegen het feit dat een doorbraker een column krijgt. Maar ik heb wel bedenkingen. Hoeveel 'bloggers' heeft kerknet zo? Wat zijn de voorwaarden? Kregen alle Belgische deelnemers aan de WJD de vraag te bloggen? Kregen alle deelnemende journalisten aan de wjd de vraag te bloggen? 
Waarom werd van deze blog een advertentie gemaakt? Wat was daar de redenering?
 
 

Geen opmerkingen: