1.17.2007

Verkiezingen, niets voor studenten?

De verkiezingen, altijd een leuke periode. Ook voor studenten. Redelijk wat studenten, als kritische burgers met een te prijzen engagement, doen geregeld mee aan de verkiezingen. Redelijk wat politieke partijen beseffen rond de verkiezingen altijd zeer goed hoeveel studenten er in Vlaanderen zijn en wat meer is dat dit een doelpubliek is vol potentiële kiezers. Trouwens iedereen weet maar al te goed dat studenten hoger onderwijs een gedroomde recruteringspool is voor de politieke partijen.


Je zou dus mogen verwachten dat de overheid toch in zekere mate rekening houdt met die groep bij het bepalen van de datum voor de verkiezingen. Zeker nu VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, samen met FEF, de Franstalige zusterorganisatie, opgeroepen heeft om de datum van de kiezingen te vervroegen, zodat de studenten op een normale wijze hun examens kunnen afleggen, kunnen gaan stemmen en indien ze dat wensen kunnen opkomen.
Op die oproep zijn een aantal reacties binnengekomen, waarin beloofd werd in de meest vage bewoordingen er 'rekening' mee te zullen houden.

Maar niets van dat, de verkiezingsdatum is vastgelegd op 10 juni. Pal middenin de examens. De studenten gaan dus massaal op die mooie zondag tijd moeten verdoen om indien nodig naar huis te sporen, maar vooral om aan het stemlokaaltje te gaan staan.
Een zeer trieste zaak, maar toch ook wel schandalig.

Daarom stuurde VVS vandaag volgend persbericht uit:

STUDENTEN HEKELEN VERKIEZINGSDATUM

VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, vindt dat de door premier Verhofstadt voorgestelde verkiezingsdatum van 10 juni 2007 de democratisch rechten van de studenten ondergraaft. Enkele maanden geleden waarschuwde de overkoepeling van studentenraden van hogescholen en universiteiten in Vlaanderen, samen met haar Franstalige tegenhanger, FEF (fédération des étudiants francophon(e)s) de regering al voor verkiezingen in de examenperiode. VVS roept de voltallige ministerraad op om de verkiezingsdatum toch nog te vervroegen naar de maand mei.

Bij de vorige federale verkiezingen van 2003, werd de verkiezingsdatum vervroegd naar 18 mei omdat men rekening wou houden met de studenten. VVS vraagt zich af waarom dit nu opeens geen overtuigend argument meer is voor dezelfde politici…. Nochtans lieten enkele excellenties als antwoord op de schriftelijke vraag van VVS eerder al weten dat ze bij het prikken van een verkiezingsdatum rekening zouden houden met de studentenbekommernis.

Voor de meer dan 300.000 studenten in dit land, is in juni elke minuut zeer kostbaar. Juni is immers dé examenmaand bij uitstek is (en dat geldt trouwens ook voor scholieren). Voor studenten op kot, betekenen verkiezingen dat ze moeten terugkeren naar hun thuisbasis. In examenperiodes betekent deze verplaatsing kostbaar tijdverlies. De kieswet voorziet wel in een speciale regeling voor studenten die omwille van studieredenen in de onmogelijkheid verkeren om hun stemplicht zelf te vervullen. Zo kunnen ze een volmacht verlenen indien ze een officieel attest van de onderwijsinstelling kunnen voorleggen. Deze volmachtprocedure is niet alleen omslachtig, studenten beschouwen ze bovendien niet als een volwaardige manier om hun stem uit te brengen. Daarbij komt dat studenten in deze periode ook minder tijd hebben om de actualiteit op te volgen en zich grondig te informeren om een onderbouwde stem uit te brengen.

Tenslotte is het inrichten van verkiezingen in blok- en examenperiodes allerminst bevorderlijk voor de politieke participatie van studerende jongeren. Omdat ze niet de tijd kunnen vrijmaken om campagne te voeren, zullen studenten minder geneigd zijn zich kandidaat te stellen. En wanneer ze toch kandideren, maken ze minder kans verkozen te worden.

VVS is van mening dat verkiezingen in blok- en examentijden de democratische rechten hypothekeren van een aanzienlijke groep burgers. Daarom vragen we met aandrang om de verkiezingsdatum te vervroegen naar mei en zo de beloftes toch nog na te komen. Deze maatregel zou zowel de studenten als de democratie ten goede komen!

Contactpersonen:
Hans Plancke, voorzitter VVS 0473/ 89 51 70
Kantoor: 02/ 502 01 22

De Standaard online pikte het persbericht vrijwel meteen op en bracht volgend artikel online:

"BRUSSEL - De federale verkiezingen worden op zondag 10 juni gehouden, midden in de examenperiode dus en dat wordt in studentenmilieus niet op gejuich onthaald.

VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, vindt dat de door premier Verhofstadt voorgestelde verkiezingsdatum van 10 juni 2007 de democratisch rechten van de studenten ondergraaft. Enkele maanden geleden waarschuwde de overkoepeling van studentenraden van hogescholen en universiteiten in Vlaanderen, samen met haar Franstalige tegenhanger, FEF (fédération des étudiants francophon(e)s), de regering al voor verkiezingen in de examenperiode. VVS roept de voltallige ministerraad op de verkiezingsdatum toch nog te vervroegen naar de maand mei. ,,"Voor de meer dan 300.000 studenten in dit land, is in juni elke minuut zeer kostbaar. Juni is immers dé examenmaand bij uitstek. Voor studenten op kot, betekenen verkiezingen dat ze moeten terugkeren naar hun thuisbasis. In examenperiodes betekent deze verplaatsing kostbaar tijdverlies'', stellen de studenten. De kieswet voorziet wel in een speciale regeling voor studenten die omwille van studieredenen in de onmogelijkheid verkeren om hun stemplicht zelf te vervullen. Zo kunnen ze een volmacht verlenen indien ze een officieel attest van de onderwijsinstelling kunnen voorleggen. Maar veel studenten beschouwen dat niet als een ,,volwaardige manier om hun stem uit te brengen'', aldus nog het VVS. "

Update: ook op het vrt-nieuws

Update 2: in een heleboel andere kranten, ook op Voor de Dag, van de vrt
"Studenten willen niet kiezen op 10 juni
Verkiezingen op 10 juni zien de studenten niet zitten. Dat is midden in hun examenperiode. Ze willen dat de regering de verkiezingsdatum vervroegt, net zoals dat gebeurde in 2003."
Bilal Benyaich kun je hier beluisteren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In het belang van Limburg reppen ze geen woord over de VVS. Ook over de examens staat er maar 1 regeltje in.Jammer dat het niet geholpen heeft, we kunnen altijd nog betogen. (zoals in Griekenland bijvoorbeeld ;-) )

Anoniem zei

Kandidaten kunnen ook hun ei kwijt op www.mijneerstewet.be.