8.14.2008

unizo-stunt rond jobstudenten

Studentenarbeid, het blijft een heikel punt in Belgiƫ. Unizo 'verrijkte' de discussie met een tamelijk demagogische actie, een studente uit Bredene verkreeg zowaar de 'eer' om gekust te worden door de unizo-voorman bij de overhandiging van de prijs voor jobstudente van het jaar.






Die prijs had echter niets te maken met haar harde werk of haar inzet voor haar studies, neen, het was een ordinaire reclamestunt om het unizo-standpunt nog eens in de media te krijgen. En het unizo-standpunt is simpel samen te vatten in twee zinnen: 'hoe minder de werkgevers moeten bijdragen aan de sociale zekerheid hoe beter' en 'hoe flexibeler de werknemer is hoe beter'. Terwijl dat tweede nog verstaanbaar is in sectoren als de horeca waar de inzet van extra personeel erg afhankelijk is van de toevallige weersomstandigheden is dat eerste natuurlijk hilarisch.

In de vrt reportage is o.a. te horen dat werkgevers studenten moeten aanwerven omdat ze geen ander personeel kunnen vinden. Dit kan uiteraard en toont enkel aantal dat studenten nu eenmaal flexibele en goeie werknemers zijn. Maar dit kan toch helemaal niet gelden als argument om die studenten geen rechten te laten opbouwen en om er geen deftige sociale bijdragen voor te betalen. Voor de duidelijkheid studenten kunnen altijd en overal werken als ze daar zin in hebbe en/of als het noodzakelijk is, daar is geen enkel wet tegen (binnen de grenzen vazn het gewone arbeidsrecht uiteraard). Dus dat kan helemaal het probleem niet zijn. Laat unizo eens gewoon eerlijk zijn, zonder alle demagogie en toegeven dat dit gewoon de zoveelste zaagsessie is over arme werkgevers die zoveel moeten betalen en alsmaar meer cadeaus zijn van de staat en de facto van alle inwoners van dit land.

Voor wie een diepgaandere uitleg willen over dit onderwerp verwijs ik met plezier naar het dossier jobstudenten op de VVS-website. En meer specifiek naar de tekst '10 grote misverstanden en onwaarheden'.

Voor wie wil werken als student wil ik ten zeerste aanraden om contact op te nemen met de sociale voorzieningen van jouw hogeschool of universiteit om je grondig te informeren over jouw specifieke situatie.

Geen opmerkingen: