11.07.2019

Diependaele: "de beste garantie voor het bewaren van het erfgoed"

Deze voormiddag werd er in de commissie Wonen en Onroerend Erfgoed van het Vlaams Parlement gepraat over de Sint-Annakerk.



Sam Van Rooy, Vlaams Belanger, industrieel ingenieur én destijds nog door Geert Wilders ontslagen wegens te ranzig, vond het nodig om zich eens te profileren als liefhebber van 'ons' religieus erfgoed. Zijn vraag was geheel gebaseerd op de onzin van Doorbraak. Maar woorden gaan we aan deze racist niet vuilmaken, we gaan vlug over naar het antwoord van de bevoegde minister, Matthias Diependaele.

De minister begon met duidelijk te melden dat de media-berichten niet altijd de meest correcte bron zijn. De bevoegde dienst heeft een pre-advies gegeven. Al de rest maakt nog deel uit van gesprekken. Het Agentschap Onroerend Erfgoed geeft adviezen, ze heeft geen beslissingsmacht.

Hij sprak over een onbehagen "over zaken die veranderen.
Daar kunnen we niets aan veranderen, dat kerken leeglopen en hun oorspronkelijke functie niet meer vervullen. Daar kan ik niets aan doen."


Hij zei, denk ik zeer terecht, dat een supermarkt 'een zeker gevoel van onbehagen' geeft.
"De markhal, de Delhaize dat voelt zowat ambetant aan, zowat unheimlich. Maar we kunnen nu wel aantonen dat de erfgoed hierdoor beter gaat behouden worden dan bij andere initiatieven."

"Mijn taak is kijken naar de erfgoedwaarde. Advies gegeven over een herbestemming. Als we daar eerlijk naar kijken dat zie je dat dit de beste garantie is voor het bewaren van dat erfgoed."

Hij stelde klaar en duidelijk dat alle aanpassingen omkeerbaar dienen te zijn. Meer nog, hij stelde dat mocht het katholicisme terug opgang maakt dat de kerk dan best terug herbestemd wordt als kerk.

Hij overliep ook "de verschillende 'suggesties' voor alternatieven die her en der vermeld worden, een concertzaal, er is gesproken met potentiele partners, die hebben die afgewezen omwille van de nagalm. Alle voorstellen die gedaan zijn, zijn allemaal onhaalbaar gebleken."


Ook de Gentse Stephanie D'Hose kwam ferm tussen. "Een zeer mooie herbestemming met heel veel respect voor het historisch erfgoed", verzekerde ze de aanwezigen.


Geen opmerkingen: