Aandacht voor ons Gents culturele erfgoed is altijd goed. De voorbije dagen kwam het Grote Vleeshuis uitgebreid onder de aandacht.
Het Vleeshuis is zo een monument waar veel Gentenaars schier dagelijks voorbij lopen. We zijn in onze stad ook zo verwend. Het Vleeshuis is van zichzelf al het bekijken en bestuderen waard. Maar in het Vleeshuis zit een monumentale laatmiddeleeuwse muurschildering. En deze is zeker en vast het bekijken waard.
De muurschildering zit in een gedeelte van het Groot Vleeshuis waar ooit een kapel zat, uit 1448 zat. Pas in 1828 werd de kapel afgebroken en werd de ruimte die zij innam geïntegreerd in het Vleeshuis. De muur tussen de voormalige kapel en de sacristie bleef evenwel behouden. Het was op die muur dat tijdens de maand april 1855, F. Van Melle, conciërge van het Vleeshuis, de muurschildering achter een laag kalkwitsel ontdekte. Het kunstwerk, dat vrij ernstig beschadigd was, werd in 1856 door Felix De Vigne gerestaureerd en aangevuld. Verschillende auteurs hebben De Vigne achteraf aangewreven de schil-
derij en vooral het centrale gedeelte volgens zijn eigen fantasie te hebben aangevuld. Voor de restauratie had Felix De Vigne evenwel, op last van de Stedelijke Administratie, een calque gemaakt van de overgebleven delen der muurschildering. Een verkleinde kopie van die gecalqueerde tekening werd in 1899 door Armand Heins uitgevoerd.
De discussie over de muurschildering en vooral over wat er exact afgebeeld stond, is het onderwerp van een interessant artikel in het archief van Ghendtsche Tydinghen. In Ghendtsche Tydinghen nr 2 van 1972, https://openjournals.ugent.be/gt/article/id/67771/, kunt het artikel van A. Van Den Kerkhove nalezen.
Dit en nog veel meer over Gent, haar geschiedenis en haar inwoners al meer dan vijftig jaar in Ghendtsche Tydnghen. Voor de luttele som van €30 krijgt u 2maandelijks Gentse geschiedenis in je brievenbus. http://www.ghendtschetydinghen.be/abonnementen.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten