2.06.2023

discussie over het Groot Vleeshuis

De afgelopen dagen was er in Gent veel discussie over het Groot Vleeshuis. 

oude postkaart Groot Vleeshuis

 

Een monument in het midden van de binnenstad, op de Groentemarkt, dringend toe aan restauratie. De Stad Gent kondigde aan dat de plannen rond waren, grondige restauratie, waarna het gebouw ingericht gaat worden als overdekte fietsenstalling.

En je raadt het al, heel veel reacties en een heel sloganeske campagne van n-va. Veel reacties waren met de gebruikelijke hysterie. "HeT iS nIeT wAaRdIg!" Red het Vleeshuis! Maar gered van wie of van wat? Wat zou er mis zijn met een invulling als fietsenstalling? Waarom zou een sjakossewinkel een betere invulling zijn? Een kantoor? Een dartshal?

Zelf Luk De Bruyker kon het niet laten:

Van Vlieshuis tot fietskot.
‘Het is goed dat er discussie is’…foeterde Hafsa el Bazioui oenzen groene schepenene oas ze vrijdag ankoendigde dat het Vlieshuis een fietskot wort. Diskussie hiet zij da…’t stad hee beslist en wij keune slikke.
’t Vlieshuis es al lange een ‘zurgenkind’. Uunt opperde oenzen bekendste visboer Guido Meerschaut d’er nen kwalitiatieve vesmort in oender te brengen, nog lank veur dat da in alle steede geing mode worde. Hij botste op ‘nen bleiwe stien’ moar ’t resultoat woas dat hij finalement, als ienige, joarenlank d’en antree ter beschikkeine kreeg.
Moar de diskusse bleef. Uiteindelijk zettege d’er de provincie nen visbokoal in mee streekproducten…en neu staat het gebeiw al ienige tijd gestut om finaal verval tegen te goan.
Oendertussen stoan in ’t anschijn van veel van oens historische gebeiwe fietsrekken (op ’t Sint Boafsplein, op de Kuurnmort, op ’t Veerleplein..), om nog te zwijgen over de vele velo’s die overal, woar dat uuk nie past, worde achtergeloate. Probeer mee nen rolstoel moar ne kier de Gensche binnenstad te doen?
Moar in tijden van bespoareinge moede kreatief zijn…en doar blinkt oens stadbestuur in uit.Minister Diependoale es ‘not amused’…moar op ’t stadhuis zullen ze da wel pareere als spierballengerol van den NVA. En wie es de verliezer in de guule diskussie. De Genteneire mee liefde veur zijnen stad.

 

Waarom de Genteneire verliezer zou zijn door deze herbestemming is mij een raadsel.

Het gebouw wordt gerestaureerd. Er komt een invulling die relatief weinig ingrijpen vereist en het gebouw wordt voor iedereen toegankelijk. Kan niet beter in mijn ogen. 

Geen opmerkingen: