5.28.2007

Tiko

Alweer een prachtige daad van solidariteit met jongeren zonder papieren.

"Tiko" moet Georgische gezin hier houden

ma 28/05/07 - In Brugge is vandaag de single "Tiko" voorgesteld, een liedje over het 14-jarige Georgische meisje dat uitgewezen wordt. De kinderrechtencommissaris vindt dat kinderen van asielzoekers niet opgesloten mogen worden.

De single hoort bij een actie om het meisje Tinatin Maisuradze, "Tiko", en haar gezin hier te houden.
Het gezin woont al zes jaar in België en dreigt uitgewezen te worden.
Begin dit jaar werd het meisje samen met haar zus en haar vader opgepakt en opgesloten in het asielcentrum van Steenokkerzeel.
Omdat er een procedurefout was gebeurd, werden ze weer vrijgelaten.
De meisjes lopen school in Brugge. De actievoerders vinden het onverantwoord dat het gezin zou worden teruggestuurd naar Georgië en hebben een liedje voor hen gemaakt.
(een artikel geript van vrtnieuws.net)



De opsluiting en uitwijzing van kinderen zonder papieren is een schande die al jaren aangeklaagd wordt door mensenrechtenorganisaties.
Vandaag kunnen zij nu ook op de publieke steun rekenen van de Kinderrechtencommissaris, Ankie Vandekerckhove. Zij stelt klaar en duidelijk: 'Het kan niet langen dat kinderen van de ene op de andere dag opgepakt en opgesloten worden in afwachting van een uitwijzing'.

Mensen met het hart op de juiste plaats kunnen hier een online petitie tekenen.
Meer info bij Vluchtelingen Aktie Komitee
of het uitstekende initiatief Laat onze vrienden blijvenof bij UDEPof uiteraard ook bij dé alternatieve nieuwssite indymedia

Niemand kan er onderuit, het zijn bijna verkiezingen. Daarom ook hier een vleugje politieke reclame:

Oude Belgen, nieuwe Belgen, allemaal Belgen. Gelijke rechten voor iedereen
Geen mens is illegaal. Wie duurzaam in het land verblijft, verdient ook alle kansen

uit het verkiezingsprogramma van PVDA +:

‘Voor mij telt dat de mannen op de werf een helm hebben, hun papieren zijn niet mijn probleem.’ Zo vertelt een vakbondsafgevaardigde die zich bezighoudt met de veiligheid in de bouwsector.
Arbeiders vrezen dikwijls dat ze hun werk zullen verliezen aan arbeiders zonder papieren. Die werken aan lagere lonen. Deze mensen zonder papieren zijn vandaag al aanwezig op de arbeidsmarkt. Zij aanvaarden dikwijls slecht betaalde banen in het zwart en werken vaak in heel slechte omstandigheden. Zo ontstaat er concurrentie tussen de arbeiders. Een patroon zal vaak liever iemand zonder papieren aannemen dan een gesyndiceerde. Om te voorkomen dat werkgevers van die concurrentie profiteren, stellen we een regularisatie voor.

Een verblijfsvergunning voor mensen zonder papieren die hier duurzaam verblijven, zou hen uit de clandestiniteit halen en een einde stellen aan de willekeur bij hun behandeling. Als de arbeider zonder papieren een arbeider met papieren wordt, gelden ook voor hem de collectieve arbeidsovereenkomsten, de sociale wetgeving en de vakbondsrechten. Als hij hetzelfde verdient en in dezelfde omstandigheden werkt, is hij veel minder een concurrent van de andere arbeiders.

Dan komt er ook een einde aan de onmenselijke controles, opsluitingen en uitzettingen van mensen die alleen een toekomst willen voor hun gezin en van wie de enige misdaad is dat ze geen papieren hebben. Politie en gerecht kunnen dat geld en die energie dan besteden aan het vervolgen van personen, van welke afkomst ook, die echte misdrijven begaan.

Vandaag heerst er op dit vlak te veel willekeur. Wij ijveren voor objectieve criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren. We stellen voor de minister van Binnenlandse Zaken te ontlasten van het oordeel over wie al dan niet kan geregulariseerd worden. Deze minister is belast met de openbare veiligheid en met de strijd tegen de misdaad. Mensen zonder papieren zijn geen misdadigers. Geen mens is illegaal. Voor ons is het beter dat de minister van Tewerkstelling zich over de regularisatie uitspreekt. Hij is bevoegd voor sociale integratie en gelijke kansen.

Mensen uit het Zuiden en het Oosten die naar onze streken uitwijken, vluchten voor de grote armoede. Die is een gevolg van de plundering van die landen door de multinationals. Of ze zijn op de vlucht voor de oorlog. De enige structurele oplossing voor deze migratie bestaat in de steun aan de algemene en vreedzame ontwikkeling van de de landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa. (Zie ook de punten 23 en 24 van ons programma)

Geen opmerkingen: