8.27.2008

Afrikaans links verenigd

Vorig week vond in Johannesburg, Zuid-Afrika een historische vergadering plaats. Vertegenwoordigers van linkse organisaties van over het gehele continent bezonnen zich over de politieke, economische en sociale toekomst.

Het Africa Left Network Forum (ALNEF) werd bijgewoond door volgende organisaties: Botswana National Front, Communist Part of Egypt, Social Democratic Party – Kenya, Communist Party of Lesotho, Democratic Progressive Party – Malawi, United Democratic Forces – Inkingi (Rwanda), South African Communist Party, ANC, Communist Party of Sudan, People’s United Democratic Movement, Kabale Socialist Club – Uganda, Polisario Frente, Communist Party of Greece, Communist Party of Brazil.

Hier volgen enkele (eigenhandig vertaalde - en dat is eraan te merken) passages uit de slotverklaring:

"Deze ontmoeting vind plaats in een tijd waarin de vloedgolf van kapitalistisch imperialisme de werkende klasse van het continent verdrukt, die hun levensonderhoud wordt bedreigd en die hun de elementaire mensenrechten, democratische economische medezeggenschap, algemene tewerkwerkstelling en duurzaam levensonderhoud ontzegt en waarin de vrees voor staatsgrepen en militaire dictaturen elke ruimte voor democratische paricipatie bedreigd."

"Wij stellen wat dat de meerderheid van de Afrikaanse mensen onder één dollar per dag moet overleven, terwijl er voor een Europese koe zo'n 25 dollar per dag wordt voorzien.
Europa heeft een onmiskenbare verantwoordelijkheid voor de verarming van het Afrikaanse continent en zijn mensen. Tot op heden wil Europa het continent aan zich binden door de Economic Partnership Trade Agreements en door landbouwsubsidies. Deze dienen om het continent te binden in een eeuwige economische afhankelijkheid van Europese hulp."

"De communistische beweging, de linkse beweging en de bevrijdingsbeweging die steeds meer gemarginaliseerd dreigt te worden, neemt zich voor een proces op te starten dat de linkse beweging nieuw leven zal inblazen in elk aspect van het maatschappelijk leven in Afrika.
De communisten en al de linkse krachten worden opgeroepen om zich aan de frontlinie te plaatsen in de strijd tegen de privatisering van overheidsbedrijven en het neoliberale beleid dat door veel Afrikaase regeringen gevolgd wordt. We herbevestigen de nood aan linkse eenheid en samenwerking tussen progressieve krachten, om ervaringen uit te wisselen en progressieve solidariteit te bieden aa elkaar en samen het kapitalistische systeem te bestrijden."

"De Amerikaanse imperialisme is terrein aan het winnen op het continent door de oprichting van het Africa Command, om zijn grillen door te drukken en de Afrikaanse grondstoffen verder te plunderen, vooral dan olie en andere natuurlijke rijkdommen."

"Zoals onder communistische voorgangers het stelden in het Communistisch Manifest: Er waart een spook door Europa, het spook van het communisme. De Afrikaanse burgerij weze gewaarschuwd dat het spook van het communisme dwaalt door Afrika. Alle communisten worden opgeroepen naar de frontlinie om de klassetegenstellingen aan te scherpen en het continent vooruit te helpen naar het communisme. Afrika is klaar voor de strijd, die een beslist en overtuigd links politiekleiderschap en organisatievorm vereist.
Bemoedigd door de revolutionaire opmars in Latijns-Amerika en de strijd van de arbeidersklasse op het Afrikaanse continent, blijven we geinspireerd door het sociaal revolutionaire succes van Cuba en anderen. We weten dat de communistische toekomst voor Afrika verzekert is door hard werk en volharding in het opbouwen van de communistische organisatie."

De oprichting van het 'African Left Network Information Centre' is mijns inziens een belangrijke stap in de goede richting.

Geen opmerkingen: