1.20.2009

hasbara

Deze week alweer een nieuw woord geleerd, ivrit deze keer: hasbara. Het woord betekent 'uitleg' maar laat het ons eerlijk en vrij vertalen als propaganda. Blijkbaar een echte rage onder jonge zionisten om zich in te schakelen in de propaganda voor de goede zaak. Op zich niets mis mee eenieder met een bepaalde overtuiging zou maar gek moeten zijn om die niet te willen verdedigen. Wat blijkt echter de Israelische regering speelt een actieve rol in het stimuleren van 'spontane steunbetuigingen'. Het ministerie van assimilatie (assimilatie van joodse inwijkelingen in het ene israelische volk zogezegd) recruteert actief 'bloggers'.
meer in haaretz
enkele voorbeelden: hasbara.us, israel activism, israel hasbara commitee
Die zionisten toch. Bovenstaande websites zijn vooral geestig om te zien hoe 'spontane bedenkingen' die je in reactiepagina's van heel wat websites te lezen krijgt mooi voorgekauwd worden. Zoals de hilarische argumentatie van 'selectieve verontwaardiging'. Om de vijf botten krijgen pro-palestijnse activisten of mensen die gewoon onvrede uiten tegenover het israelische geweld de volle laag, ze zouden beter voor Darfur iets doen. Dit wordt blijkbaar over de hele wereld gebruikt als argument en er worden zelfs bannertjes voor ontworpen.

Maar het moet gezegd zijn, het is eigenlijk wel straf zoiets, een land dat zo ongelofelijk veel aandacht schenkt aan het bespelen en manipuleren van de publieke opinie in het buitenland.

Geen opmerkingen: