6.26.2015

Franco en Fabiola

Boudewijn en Fabiola, voor veel mensen roepen die nog steeds 'warme' herinneringen op. Het huwelijk was een echt koekjesdozenmoment. Een koninklijk koppel, katholiek, zij schreef sprookjes, hij trok bij overstromingen zijn botten aan om slachtoffers een hart onder de riem te steken. Dat ze wel heel erg katholiek waren, wisten de mensen wel, maar bon, er zijn ergere dingen in het leven.
Anne Morelli toont in haar nieuwe boek Franco en Fabiola aan dat Fabiola en haar adellijke omgeving met volle overtuiging kant gekozen hadden voor de extreem-rechtse katholieke dictatuur van Franco. En dat veranderde niets na haar huwelijk, integendeel bijna. Haar huwelijk was een onderhandelde match, een professionele ultra-katholieke matchmaker werd aan het werk gezet, Boudewijn zocht expliciet naar een Spaanse, waar de traditionele waarden nog hoog in het vaandel gedragen werden.
Fabiola werd, vanaf haar verloving, een marketingproduct om Spanje salonfähig te maken. Dat ze altijd naar Spanje trokken op vakantie is zeker geen toeval.

Het boek heeft een klein minpuntje, het lijkt me wat vlug vlug vertaald te zijn. Het voorlaatste hoofdstuk leest als het laatste hoofdstuk, maar er is nog een semi- herhalend laatste hoofdstuk. Maar bon, laat dat de leespret niet bederven. Het is een vlot geschreven boek, met nuance, en vooral van A tot Z gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Zoals we van prof. Morelli gewoon zijn.

Meer over dit boek bij EPO

Naar de betere boekhandel maar zeker ook naar de bibliotheek in uw buurt.

Geen opmerkingen: