6.25.2015

'Rode Liefde' van Maxim Leo

Vakantie-tijd betekent achterstallige lectuur. Vandaag een boek dat in 2009 in Duitsland verscheen en vorig jaar in het Nederlands uit werd gebracht door uitgeverij Cossee.

Rode Liefde. Een Oost-Duitse familiegeschiedenis. Oorspronkelijk uitgebracht als 'Haltet euer Herz bereit'. Van Maxim Leo.

Een bijzonder vlot lezend boek over
Maxim, opgroeiend in de DDR, zijn vader, een min-of-meer vrijgevochten kunstenaar, zijn moeder, partijlid, historicus en journalist en zijn twee grootvaders, de ene, een gewezen Duitse militair, lid geworden van de SED na de val van het nazi-regime, enthousiast partijmilitant en rokkenjager, de andere een topman binnen de partij, gewezen verzetsheld en nogal patriarchisch ingesteld.

Een verhaal ook over de DDR, de poging om een andere, betere wereld op te bouwen, over de mensen die in die opbouw werden begeesterd, maar ook zij die passief meevoeren en zelfs zij die niet mee wilden. Een boek over gewone mensen die meegesleurd worden door de geschiedenis.
Geen zeemzoetigheid of clichematige ostalgie, en vooral geen ranzige anti-DDR retoriek. Maar een (zo lijkt het toch) familiegeschiedenis, met 'echte' personages.
Meer over dit boek. Gezwind naar de lokale bibliotheek zou ik zo zeggen. 

Geen opmerkingen: