6.06.2015

Open Kerkenweekend - de Verlossing van Sint-Petrus

Kameraden en vrienden, het eerst weekend van juni is traditiegetrouw Open Kerkenweekend. Over het hele land zetten kerken hun deuren wagenwijd open voor geïnteresseerde bezoekers. 

De Sint-Pieterskerk is weliswaar sowieso een Open Kerk, maar al te vaak vergeten we eens goed rond te kijken als we in de kerk zijn. Dus kom dit weekend eens speciaal naar de kerk en geef u ogen eens stevig de kost. De Sint-Pieters is niet alleen een prachtig monument op zich, ze herbergt een hele collectie aan schilderijen, beelden en andere kunstschatten. 

Thema voor deze OpenKerkendag is 'clair obscur'. Daarom vandaag bijzonder u aandacht voor een 'verborgen' schat. Als u in de kerk rondloopt dan komt u tussen de boven- en benedenkerk de restanten tegen van een binnenportaal.  Boven de marmeren 'poort' aan de zuidkant (de rechterkant als u binnenkomt) hangt heel hoog een prachtig schilderij, 'de Bevrijding van Sint-Petrus', vermoedelijk van de hand van Jan Janssens. Dit schilderij is gemaakt voor het Sint-Petrus-altaar van onze kerk. Vandaag is dit het Heilig Hart-altaar en het schilderij moest plaatsmaken voor een - u raadt het nooit - beeld van het Heilig Hart.
Janssens is een bekende schilder uit het begin van de zeventiende eeuw (1590 – 1650). Hij verbleef lange tijd in Rome en vestigde zich in 1621 officieel als schilder in onze stad. Hij was de meest uitgesproken navolger van Caravaggio in Gent, de Italiaanse grootmeester van het 'clair obscur'. Een manier van schilderen die veel belang hechtte aan het spel tussen licht en donder. Trouwens in de benedenkerk hangt van hem ook een prachtige Doornenkroning uit 1627. 

de verlossing van sint-petrus


In een groots architecturaal kader wordt Sint-Petrus, op leeftijd, gebaard en kalende, uit de gevangenis weggeleid door een jonge engel, met grote vleugels, en prachtige gewaden. Op de achtergrond en de voorgrond zitten de bewakers diep in slaap verzonken. Het is een nachtelijk tafereel, in schemer-duister gehuld, met een felle lichtbron rechts-boven, die de rug en het achterhoofd van Sint-Petrus en het gezicht en de armen van de engel doet oplichten, alsook de benen van een in slaap verzonken bewaker. Een prachtig licht en schaduw-spel, passend bij het thema van deze Open Kerken-dag.

Geen opmerkingen: