8.31.2019

Wascabi 2019

Vrijdag 30 augustus verzamelde het sociaal cultureel volwassenenwerk en de amateurkunsten verzamelen voor de jaarlijkse sector-startdag Wascabi.



De Federatie stelde wederom een zeer interessant programma samen.





Dave Sinardet, politicoloog, Luc Delrue, secretaris-generaal van het departement jeugd, cultuur en media van de Vlaamse Overheid en Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade reflecteerden over de sector maar vooral over het profiel van een minister van cultuur. Alles werd in goede banen geleid door Mieke Dumont, van de Vooruit.


Daarna volgde een politiek debat  met Stephanie D'hose (Open Vld), Staf Pelckmans (Groen), Marius Meremans (N-VA), Katia Segers (sp.a) en Karin Brouwers (CD&V). Een debat zonder de PVDA, wat bijzonder jammer is. 



Het debat was kort. De opvallendste uitspraak op dit debat:

“We zullen al blij mogen zijn als er niet bespaard moet worden”

 De vertegenwoordigers van de drie partijen die momenteel de Vlaamse regeringsvorming 'onderhandelen' waren duidelijk, er zal geen geld bij komen. De SPa en Groen sprongen daar niet op, ze begonnen plaatsen op te noemen waar nog een beetje extra middelen voor de sector zouden kunnen gevonden worden. Staf Pelckmans had het over welzijn en onderwijs waar door middel van samenwerkingen en projecten geld naar cultuur zou kunnen gaan. En Katia Segers stelde vehement dat de KMO-portefeuille open moest gesteld worden voor cultuur. 
Dat begint hier dus al goed.

Dan werd er plaats gemaakt voor reflectie vanuit de sector: Liesbeth De Winter, tot voor heel kort co-directeur van De Federatie, nu Algemeen Secretaris van Beweging.net en Hugo De Vos, oud-directeur van FOV (de Federatie van Organisaties voor Volksontwikkelingswerk), de voorganger van De Federatie. 
Hugo De Vos gaf een niet mis te verstane uitbrander dat er niet zo mak gereageerd had mogen worden op de passage in de zogenaamde startnota over/tegen het Minderhedenforum. Een uitspraak (en de enige uitspraak tijdens het hele event) die onthaald werd op een daverend applaus van uit de zaal. Het gesprek werd, nogal abrupt afgebroken om plaats te maken voor een over-the-top hulde aan Liesbeth De Winter.

En zoals steeds was de receptie bijna nog interessanter dan de eigenlijke event. 


Geen opmerkingen: