7.03.2006

Zomerkamp voor Palestijnse Kinderen

Beste vrienden,
Kameraad Harko werkt zoals u ongetwijfeld nog weet als fondsenwerver voor intal, het samenwerkingsverband tussen Geneeskunde voor de Derde Wereld, Steunfonds Derde Wereld, Filippijnengroepen België en ARLAC. Daarom nu ook fondsenwerving via de blog.

Zon, zee en strand, dat zijn sleutelwoorden als we denken aan vakantie. In Palestina ligt de situatie iets moeilijker.

Dr. Mona Elfarra, van het Al-Awda hospitaal in Gaza, stuurde ons enkele dagen geleden volgende pakkende getuigenis:

De kleine Huda, 12 jaar oud, ging op 9 juni naar het strand in Gaza met haar familie.

Ze werden getroffen door een mortiergranaat tijdens een vergeldingsactie van het Israëlisch leger. Haar vader en moeder, haar broers en zussen stierven ter plaatse.

Ik heb geen enkel commentaar toe te voegen, zoals zovele in Gaza, ben ik in tranen uitgebarsten.

Als kind opgroeien in Palestina, het is een moeilijke opdracht. Nooit zorgeloos buiten kunnen spelen, de kapotgeschoten huizen, de checkpoints van het Israëlisch leger… Het laat bij de Palestijnse kinderen fysieke maar zeker ook psychische littekens na. Chronische stress en traumatische ervaringen wegen zwaar op deze kinderen.

De Health Work Committees (HWC), de organisatie van dr. Elfarra, organiseert elk jaar zomerkampen voor kinderen. Met een 150-tal jongeren nemen ze telkens een tiental dagen vakantie. Daar komen de Palestijnse kinderen en jongeren even op adem. Een gelegenheid om rustig samen te spelen zonder bang te moeten zijn.


HWC, waarmee Geneeskunde voor de Derde Wereld al jaren samenwerkt, zorgt voor gespecialiseerde hulpverleners om de kinderen de beste zorgen te geven. Oudere jongeren kunnen op het kamp een ehbo-opleiding volgen. Die kennis hebben ze in hun dagelijks leven broodnodig. En zo leren ze zich ook inzetten voor de gemeenschap. Misschien worden ze later wel vrijwillige gezondheidswerkers in een van de medische centra die HWC beheert op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

Veel ouders kunnen de kost van een eenvoudige vakantie echter niet dragen. Vaak zijn ze werkloos, sinds de oprichting van de beruchte Muur hebben duizenden mensen hun job verloren. Daarom biedt de HWC het zomerkamp gratis aan.

We willen hen daar bij helpen, omdat we weten hoe belangrijk dit is, en gaan zelf instaan voor de organisatie van één zomerkamp: kostprijs 5.000 euro in totaal. Dit komt neer op €30 per kind.

Dertig euro om een Palestijns kind een veilige, onvergetelijke, ontspannende en leerrijke vakantie te bezorgen. Storten doet u op het rekeningnummer van Geneeskunde voor de Derde Wereld 001-1951388-18

We zijn er van overtuigd dat u ons hierbij wil ondersteunen, zodat Palestijnse kinderen van een beetje vakantie kunnen genieten.


  • Geneeskunde voor de Derde Wereld
  • Geen opmerkingen: